preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

"Školski sat: Sklonište"

Snimljena je još jedna emisija "Školskog sata" u našoj školi. Učenici su na satu Tehničke kulture izradili vrtnu kućicu. Emitiranje će biti 19.11.2018. u 10:30 na HTV2. Prenosimo dio atmosfere sa sata i snimanja u studiju.

 

 

 


7. Znanstveni piknik – „Znanost je zabava!“

Učenici šestih razreda s mentoricom, učiteljicom Silvanom Pešut Vitasović sudjelovali su u sedmom izdanju Znanstvenog piknika.

Znanstveni piknik održao se od 25. svibnja do 27. svibnja 2018. na jezeru Jarunu (otok Univerzijade) pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Pod sloganom „Znanost je zabavna!“ Udruga profesor Baltazar, Zadruga ZEZ, CARNet , Institut Ruđer Bošković, Hrvatska zajednica tehničke kulture te brojni drugi partneri organizirali su predavanja, prezentacije, radionice, predstave, show program…

Znanstveni piknik je projekt kojem je cilj promovirati, popularizirati odnosno približiti znanost javnosti, posebice mladima kako bi ih se ohrabrilo odabrati znanost kao životni poziv.

Naši su učenici u suradnji s učenicima OŠ Dobriše Cesarića posjetiteljima demonstrirali kako mogu jednostavnom upotrebom računalnog programa tinker cad nacrtati neki predmet i zatim ga ispisati na 3D printeru i kako mogu s pomoću isprintanih likova izrađivati gif animacije u programu gif maker.

Biti edukator i nesto naučiti iz svih STEAM područja je bio cilj učenika OŠ Borovje. U pozitivnom ozračju i motivirajućem okruženju nije bilo teško...


Europski tjedan mobilnosti: "U grad bez automobila"

20.09. 2017. OŠ Borovje je obilježila Tjedan mobilnosti posjetom Tehničkom muzeju Nikole Tesle . Posjet muzeju je organiziran povodom tjedna mobilnosti pod parolom U grad bez automobila. Sudjelovalo je 60 učenika 6.-ih razreda i 10 učenika članova ŠPJ.

U muzeju smo imali program i vodstvo kustosa, a glavna tema je bila pod nazivom “Punom parom“. 

Na putu do muzeja školska prometna patrola se brinula za sigurnost učenika u prometu.

Učenici su bili pod stalnim nadzorom razrednika Tihomira Hojsaka, Kristine Šembrek Katulić i Silvane Pešut Vitasović te učitelja u pratnji Aleksandra Franjića i Marije Barlek.

Organizator: Silvana Pešut Vitasović, učiteljica Tehničke kulture i Informatike


Najbolja školska prometna jedinica

05.05.2017.  naši učenici su osvojili dva bicikla i četiri biciklističke kacige za školu. 

Naša školska prometna jedinica je postala 2. školska prometna jedinica u Zagrebu na natjecanju na kojem se boduje rad tijekom cijele godine. Natjecanje je odrzano u OŠ Lovre pl. Matačića pod pokroviteljstvom MUP-a, HAK-a i AK Siget.
Od sada će učenici OŠ Borovje moći vježbati vožnju na novim i lijepim biciklima koje su sami zaslužili !
Voditeljica programa Silvana Pesut Vitasovic


Epoha 3D printanja se nastavlja

Naši učenici s velikom lakoćom i zanimanjem otkrivaju prednosti i mogućnosti 3D tehnologije. Svoje znanje ce podijeliti u sklopu projekta Lanac znanja s drugom djecom u Zagrebu na Znanstvenom pikniku od 26. do 28. 6. u Gradu mladih.
Voditeljica Silvana Pešut Vitasović

 


 

15. 03. je u našoj školi snimljen još jedan Školski sat "Kako pokrenuti stvari".

 https://hrti.hrt.hr/video/show/3330435/skolski-sat

 


Nove tehnologije u nastavi

Naša škola je pobjednik Ultimaker Education Challenge-a s projektom 3D ispisa i postala je dio  Educational Pioneer Program-a.

Dodjela printera održana je u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića. Ispred Udruge Fab Lab printer je uručio g. Roberto Vdović voditeljici projekta prof. Silvani Pešut Vitasović te skupini učenika. Uz našu školu, nagrade su uručene još dvjema nagrađenim školama: školi domaćinu te osnovnoj školi iz Stubičkih Toplica.

Projekt je osmislila učiteljica tehničke kulture i informatike Silvana Pešut Vitasović te ga provodi s učenicima od 5.-8.razreda. Planira uključiti i dio učenika nižih razreda. Projekt se provodi u suradnji s Arhitektonskim fakultetom i profesorom Robertom Vdovićem.

Posebno nas je razveselila nagrada - 3D printer Ultimaker 2+.

CERTIFIKAT

 

O ULTIMAKER EDUCATION CHALLENGE-u više možete saznati s njihove službene stranice https://ultimaker.com/en/explore


O radu Kluba u šk.god. 2016/2017.

Modelari na HRT-u

Piljenje, brušenje, stvaranje modela - sve su to aktivnosti koje podrazumijevaju mnoga znanja i vještine. Modelarstvo je dio nastave tehničke kulture, ali pritom dobro dođe i poznavanje fizike, kemije, informatike, likovnog... Učenici naše Osnovne škole Borovje u Zagrebu ovaj predmet shvaćaju vrlo ozbiljno, a u pomoć im dolaze i srednjoškolci, učenici Strojarske tehničke škole Faust Vrančić, ali i studenti arhitekture. Na modelarstvu se povezuju različita znanja i različite generacije, jer je razmjena iskustava neprocjenjiva. Koliko, otkrili su nam gosti u studiju povezani u Lanac znanja i zajednički zadatak.

Naš „Školski sat“ pogledajte na linku HRT-a:

https://hrti.hrt.hr/#/video/show/2842339/skolski-sat-modelarstvo

 


Klub mladih tehničara

Modelarstvo - izrada modela

Radovi učenika iz područja ekologije


Terenska nastava - Kraljevica 2014.


INOVA

INOVA – izložba inovatorskih radova iz području tehnike i znanosti se održava već 37 godina u Hrvatskoj. Da se inovatorski duh podržava i u našoj školi dokazuju rezultati naših učenika. M. Perko i E. Kamenski osvojile su srebrne medalje na INOVA-i održanoj 11. 6. 2014. na Strojarskom fakultetu.


Festival tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Nacionalni savez klubova organiziraju Festival tehničke kulture. U sklopu te manifestacije je održana „Modelarska liga“ 23.- 25. svibnja 2014. Naši modelari su tom prilikom dokazali svoje vještine te izradili hranilicu za ptice.


Natjecanje

Natjecanje u P kategoriji  - Orijentacija i komunikacija

je nadogradnja općeg i školskog znanja koje se provodi u predmetima geografije i tehničke kulture kroz osmogodišnju školu. Svakako je zanimljivo područje koje omogućava dosta praktičnog znanja u spoju s komunikacijskim i motoričkim vještinama, kao nadogradnja općeg znanja.

Temeljne zadaće su osposobljavanje mladih i prilagodba na svakidašnje moguće situacije, odnosno širenje znanja u snalaženju na prostorima tj. osiguravanje svijesti za služenjem vlastitih znanja, bez prisutnih današnjih digitalnih instrumenata. Za takvu aktivnost dovoljan je aktivni pristup i želja za takvim saznanjima koja se usvajaju na  edukacijskim radionicama orijentacije i komunikacije. Osnovni cilj je popularizirati i omasoviti broj mladih da stečena znanja uspješno prezentiraju u provedbi natjecanja mladih tehničara, gdje se otvara mogućnost da se kroz hobije u udrugama i srodnim organizacijama (radioamaterstvo, CB, planinarstvo, GSS….) omogući nastavak bavljenja kroz tehniku i omogući razvoj mladih kao priprema za životno usmjerenje i daljnje školovanje.

ORIJENTACIJA se bavi osnovnim temama te kao korak više, nadogradnjom školskog programa 5. do 8. razreda, obrađuje teme:  

ZEMLJOVID                        -pojam orijentacije (stajalište, strane svijeta)

                                               - zemljovid (topografija) - čitanje zemljovida

                                               - mjerilo, reljef, simboli...

KOMPAS                             - uporaba i način primjene

                                               - azimut i kontra azimut

KRETANJE NA TERENU - sa zemljovidom (skicom)

KOMUNIKACIJA među korisnicima obuhvaća rad s radiouređajem koji služi za uspostavu veze među pojedincima u slobodne svrhe i kao mogućnost uspostave veze sa službom DUZS u kriznim situacijama. Prvenstveno je to društveno koristan hobi, gdje se stječu slobodne govorne komunikacije i širenje općeg znanja kroz načine uporabe radiouređaja. Kao osnovne cjeline programa kroz edukaciju se obuhvaćaju teme:

POJAM RADIOSTANICA

NAČIN UPORABE I MOGUĆNOSTI KORIŠTENJA

USPOSTAVA VEZE

KORIŠTENJE RADIOAMATERSKIH KRATICA

HRVATSKA I MEĐUNARODNA RADIO ABECEDA

 

ARG (orijentacijsko kretanje) kao dosadašnji korisnik sustava natjecanja P kategorije, nastavlja sa svojim programom uz određene promjene edukacije koje su usmjerene na praktični dio provođenja s postojećom opremom na županijskoj razini natjecanja, a na državnom natjecanju će se koristiti prostor okoliša domaćina organizacije, što znači da se i oprema prilagođava uvjetima kretanja u prirodi.    

 
   


U ime Hrvatske zajednice tehničke kulture, kao nositelj liste za P područje u ORIJENTACIJI I KOMUNIKACIJI u natjecanju mladih tehničara, pozivam zainteresirane škole i nastavnike da se priključe sa zainteresiranim učenicima od petog do osmog razreda (preporuka - peti i šesti) da zajednički podržimo i uspješno promoviramo grad i županiju te u skladu s mogućnostima održimo edukatvne radionice za što bolju pripremu mentora-nastavnika i naših mladih polaznika za boljim rezultatom  te nadogradnjom znanja kroz izvanškolske aktivnosti  koje se nude u provedbi programa.

Radionica sadrži dva predavanja :

- prvi dio (teorija i praksa) bio bi održan u prostorima osnovne škole, 3-4 školska sata u prethodno dogovoreno vrijeme;

- drugi praktični dio (ovisno o vremenskim uvjetima) bio bi održan na školskom igralištu ili okolici grada .

Broj učenika po radionici je 10-20, a ako ima više zainteresiranih osigurati će se više termina za sve zainteresirane.

Cijelokupnu opremu i sve troškove osigurava HZTK, a škole osiguravaju prostor provedbe (učionica).

S obzirom na vrijeme i potrebe edukacija koje se provode u više županija, molim zainteresirane škole da se što prije izjasne, kako bismo zajednički kreirali kalendar aktivnosti, uzimajući u obzir predstojeće blagdane i, naravno, obveznu školsku nastavu.


Kako rade modelari

TEHNIČKA KULTURA

Maketarstvo, modelarstvo su kreativne izvannastavne aktivnosti za učenike viših razreda od po dva sata tjedno. Kroz te praktične aktivnosti učenici stječu osnovna znanja i vještine iz područja materijala, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike te drugih područja vezanih uz tehniku.

U ovoj aktivnosti je prisutan grupni rad kroz koji učenici stječu pozitivna socijalna iskustva u odnosu prema radu, školi, društvu i sebi samima. U pozitivnom ozračju naše radionice, nastaju vrlo zahtjevne konstrukcije i makete.

Mlađi učenici također rješavaju zadatke, a promatrajući svoje starije kolege stječu nova znanja kojima se i sami koriste, dok se cjelokupan rad odvija uz nadgledanje voditelja programa.

U našoj školi, zanimanje učenika za tehničku kulturu i praktični rad je veliko što se očituje i po našim rezultatima. Maketarsko/modelarska skupina je počela sa radom prije dvije godine i sudjelovala smo na „Natjecanju mladih tehničara grada Zagreba“, u okviru smotre učeničkih radova i na  županijskom natjecanju za najbolju maketu, tj. model.

Naši radovi su uvijek prisutni na Božićnim sajmovima jer upravo te radionice najviše vesele naše učenike.

Učenici naše škole se bave i korisnim poslovima kao npr. restauracija namještaja pri čemu uz koristan i zabavan rad u grupi uče vrlo praktične vještine.

Svake godine se u sklopu predmeta tehnička kultura održava smotra radova mladih tehničara grada Zagreba na neku zadanu temu. Organizatori smotre su Društvo pedagoga u tehničkoj kulturi grada Zagreba.

 Modelari –maketari iz OŠ Borovje su unatrag par godina postigli dva puta prvo mjesto na županijskoj razini te dobili pravo sudjelovanja na državnoj razini. Na državnom natjecanju su bili Lionardo Jurić učenik 7a razreda, Anita Avgustini i Ljubica Kožul učenice 7b razreda.

 

Lionardov rad je na temu „Transport sipkih materijala“ u sklopu koje je izradio model trakastog transportera koji se može upotrebljavati u poljoprivredi.

 

 

Anita i Ljubica su se natjecale u području „ Tehnička rješenja racionalnog korištenja energije“ pa su na tu temu izradile maketu pasivne kuće.

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenici su na državnoj razini prezentirali svoje radove preko power Point prezentacija i plakata što je tražilo dodatni rad i trud. U oba slučaja su u ušli u kategoriju među prvih 10 najboljih radova u Hrvatskoj. plakat za drzavno pasivna kuca.pdf


„Mali majstor“

Autor: Ratko Bakota, 6. 9. 2012. 11:20

 

U malom selu pokraj Bjelovara održana je 21.4.2012. manifestacija „Mali majstor“ gdje su naši učenici pokazali svoja znanja i vještine u rukovanju na mini električnim pilama, brusilicama, bušilicama itd..

Izrađivali su lugarsku kućicu i hranilište za divlje životinje. Nakon natjecanja posjetili smo Muzej Domovinskog rata i Etno kuću.

 [više]

  

 

 

Himna naše škole

 

Naša škola - LipDubVideo

 

Mi smo OŠ Borovje

 

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Borovje Zagreb / Davora Zbiljskog 7, HR-10000 Zagreb / os-borovje-zg.skole.hr / ured@os-borovje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju