Datum objave: 27. kolovoza 2024.
Kategorija: Eko-škola | Projekti

Međunarodni dan osviještenosti o otpadu od hrane 29.9.2022.

Učenici prvih razreda su dobili edukativne slikovnice “Kako su Dora i Mario spasili hranu”. Čitali su, razgovarali i crtali kako štedjeti hranu, razvrstavati otpad od hrane te tako čuvati naš planet Zemlju.

Učenici 3.a razreda obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o otpadu od hrane EKO porukama na papirnatim vrećicama.

Učenici 3.b su sudjelovali u radionici na temu „Potakni promjenu! – Smislite kako najbolje iskoristiti ostatke hrane“.

Osmislili su svoje prijedloge kako najbolje iskoristiti ostatke hrane. 

Prijedloge su napisali i prikazali crtežom te su napravili zajednički plakat.

Učenici 4.a razreda osmislili su pitanja vezana uz iskorištavanje hrane u školskoj kuhinji te intrevjuirali naše kuhare.

INTERVJU S KUHARIMA

1. Koja je najomiljenija namirnica djeci? Što najviše vole jesti?

Tjestenina! Najviše vole jela s tjesteninom, npr. bolonjez.

2. Koju namirnicu ne vole?

Ne vole brokulu. Ne vole ni kelj i zato ga više ne pripremamo.

3. Koja namirnica se naručuje u najvećoj količini? 

Kruh, otprilike 120 kg kruha tjedno.

4. Koliko hrane ostane neiskorišteno ili nepojedeno nakon mlječnog obroka?

Malo, oko 10 – 20 %.

5. A nakon ručka?

Ništa, sve se pojede!

6. Mogu li se te namirnice koje se nisu pojele ponovno iskoristiti? Kako?

Većinom ne mogu, to su ostaci koje djeca nisu pojela. Nepojedeni i neotvoreni jogurti se ponovno ponude u skladu s datumom trajanja.

7. Donirate li nekome ostatke neiskorištene hrane?

Da, ima ljudi koji uzgajaju domaće životinje i njima doniramo takvu hranu.

8. Može li škola naplatiti to?

(Ž.Z.)

Ne, radi se o donaciji.

Pročitajte još

eTwinning škola

eTwinning škola

Naša škola je nagrađena statusom etwinning škole - the eTwinning School Label za 2023.-2024. školsku godinu, zahvaljući provedbi brojnih etwinning projekata. Prvi puta status etwinning škole ponijeli smo 2018.-2019.  Čestitamo svim...

Skip to content