preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

Večer matematike i Sajam znanosti 5.12.2019.

5.12 .u okviru Večeri znanosti i matematike Klub mladih tehničara je pozvao učenike OŠ HORVATI  s prof. Dragicom Kulunđić. Učenici naše škole su nastavili tradiciju STEM LANAC-a te pokazali gostima kako se koristi Vinil rezač i digitalna fotografija vektorira te prenosi na foliju.

Radionica je financirana sredstvima iz Javne nabave u Tehničkoj kulturi i školskim sredstvima. Radionicu je vodila Silvana Pešut Vitasović.
 

Večer znanosti

6.12.2018. održana je druga po redu Večer znanosti u našoj školi.
U okviru nastave Tehničke kulture ,Informatike i Likovne kulture organizirana je kreativna radionica tiskanja crteža i slika na majice i torbe. Crtanje, vektoriranje na računalu i rezanje folija s Vinil rezačem te termotransfer na tkaninu su provodili učenici uz asistenciju učiteljica Silvane Pešut Vitasović i Marije Barlek. Svoje znanje i iskustvo iz područja kreativnosti i novih tehnologija podijelili su s učenicima iz OŠ Horvati i njihovom učiteljicom Dragicom Kolundić.


Europian Maker Week

15.05.2018.

Povodom EMW u našoj školi je održana radionica!

Alternativna energija

Sunčeva energija i energija vjetra

 

Na našem događaju učenici su naučili razmišljati kako možemo zamijeniti klasične načine dobivanja energije iz fosilnih goriva sa energijom sunčeve energije i vjetra. Izradili smo  modele vjetrenjače i modele solarnih grijača. Vjetrenjača je izrađena od metala i drugih materijala. Također smo  koristili 3D modeliranje i 3D printanje. Na kraju smo mjerili temperaturu koju proizvodi solarni grijač.

Silvana Pešut Vitasović

Link za događaj: https://europeanmakerweek.eu/events/


Demonstracijska radionica PopUp FabLab „Medvjedić Lino i sport“

Demonstracijska radionica PopUp FabLab je provedena za učenike Oš Borovje i goste iz lokalne zajednice 22.ožujka 2018. Radionicu su vodili učenici šestih razreda u suradnji sa FabLabom Hrvatska u sklopu Europskog projekta InterReg Central Europe i školskog projekta „Medvjedić Lino Višebojac“. Potrebna znanja su stekli na satovima Tehničke kulture, Informatike i Likovne kulture .

Tema radionice je bila „Medvjedić Lino i sport“.

Ova demonstracijska pokazna radionica je imala zadatak da uvede učenike i lokalnu zajednicu u neke nove kreativne tehnologije. Odvijala se u predvorju škole tako  da  su  svi gosti i učenici mogli  sudjelovati sa svojim idejama te isprobati nove tehnologije.

Aktivnosti:

1. Zadatak je bio otisnuti termofoliju na platnene torbe sa motivima medvjedića Line koje su prethodno nacrtali učenici na satovima likovne kulture i sudionici radionice.

2. Zadatak je bio 3D izmodelirati medvjedića Linu te ga iprintati na 3D pisaču.

Kako su se osjećali učenici može se pročitati iz njihovih odgovora u anketi koju smo proveli tijekom radionice.

Radionica je trajala od 15:00 do 18:00 sati.

Voditeljica radionice: Silvana Pešut Vitasović


Razmjena iskustava

Naši sedmaši i osmaši (Dobrovit Budja, Anja Martinović i Dino Hodžić) sudjelovali su na  Otvorenim danima novih tehnologija na Arhitektonskom fakultetu!
Podjelili su  iskustva sa studentima i srednjoškolcima.


Suradnja naše škole s vrtićem

U srijedu 29. studenog 2017. posjetili su nas predškolci iz vrtića Milana Sachsa sa svojim odgajateljicama. Povod je bila znanstvena radionica koju su za njih organizirale prof. tehničke kulture i informatike Silvana Pešut Vitasović i prof. biologije Renata Roščak.

Mališanima je najprije prof. Pešut Vitasović približila pojam 3D printanja, a onda im i demonstrirala sam proces. S velikim zanimanjem su gledali kako nastaje trodimenzionalni predmet i razgledali već isprintane figurice.

Nakon okrepe kolačima i sokovima djeca su pod mikroskopom promatrala preparate koje je pripremila prof. Roščak.

Ovo je za njih bilo novo i zanimljivo iskustvo te odličan vid suradnje vrtića i naše škole.


Širimo LANAC ZNANJA na druge škole

Naši mladi 3D dizajneri Ivan Dretar, Ivan Kusić, Petar Krešimir Smrkulj i Jakov Alilović - učenici 6.c razreda su podijelili svoje iskustvo i znanje s učenicima OŠ Dobriše Cesarića. Ponosni smo što nastavljamo naš lanac znanja!!

Hvala puno učenicama Srednje strukovne škole Faust Vrančić što su nas naučili vektorirati digitalne slike te FabLab-u na Vinil pisaču. Sad možemo naše majice ukrasiti dizajnerskim kravatama!
Lijepo je kad učenici pomažu jedni drugima i razmijenjuju znanja ...možda bolje od međusobnog natjecanja!


Voditelji:
Kristina Škalar
Goran Mućnjak
Silvana Pešut Vitasović


Europian Maker Week
Naši mali Steamovci su i ove godine sudjelovali u
European Maker Week!!
Kroz zanimljive aktivnosti   naučili su nešto iz Geografje, Njemačkog jezika, Tehničke kulture, Likovne kulture, Informatike. 
 Isprintali su mini 3D modele najpoznatijih njemačkih građevina te nacrtali kartu Njemačke, naučili imenovati sva ta mjesta....naravno da su pokazali i svoje kreativne sposobnosti u korištenju novih tehnologija!
Tijekom tjedna je održana i radionica posvećena hrvatskoj baštini na temu "Croata- Kravata". Zašto smo ponosni na naše kreacije..pogledajte!?..Kravate su  dobile upotrebnu vrijednost zahvaljujući novoj tehnologiji VINIL ISPISA, za što je zaslužan FabLab iz Zagreba.
HVALA SVIMA, BILO JE SUPER!!
Poveznica na službenu stranicu : http://europeanmakerweek.eu/
Voditelji aktivnosti:
Tatjana Bogdanić, Marija Barlek, Maja Toplek i Silvana Pešut Vitasović

Vinil cutter Pilot projekt Interreg FabLab Central Europe

6.9.2017. održana je prva pripremna radionica za Vinilcutter - printer na vinilu na temu "Kravat-Kroat".

Učenici su dizajnirali kravate na satu likovne kulture i zatim na satu informatike i tehničke kulture pretvorili u vektorski zapis te otisnuli na majice. Motivi su povezani s tjednom mobilnosti i prometnom kulturom....U radionici kao mladi pomagači u lancu znanja sudjelovali su učenici SŠ Faust Vrančić.
Radionicu osmislile Marija Barlek i Silvana Pešut Vitasović


"Skockane radionice"

Mali kao veliki!
U ožujku 2017. je počeo ciklus "Skockanih radionica" i ujedno nastavak Lanca znanja.

Mali petaši podučavaju kao veliki učenike 3.-ih razreda kako izraditi strujni krug, upotrijebiti LED diodu, izraditi robota šaralicu..

U provedbi radionice sudjeluje HZTK kao materijalni i idejni pokrovitelj. Sve se odvija u sklopu programa KMT-a .Radionice je organizirala voditeljica KMT-ra učiteljica tehničke kulture Silvana Pešut Vitasović.


 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Borovje Zagreb / Davora Zbiljskog 7, HR-10000 Zagreb / os-borovje-zg.skole.hr / ured@os-borovje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju