preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

Mi možemo jednako

Naša škola prijavila se na natječaj „Mi možemo jednako“ – Djeca i mladi za otklanjanje stereotipa o muškarcima i ženama." 

Autorice videa su Magdalena Jambrošić (12), Lea Maja Lapple (12), Tara Marinić (12), Lana Radeljić (11) i Lana Tenšek (12).

Svojim videom žele poručiti koliko su stereotipi štetni za mladu osobu te kako se same ni na koji način ne uklapaju u, prvenstveno rodne stereotipe, s kojima se već i u ovoj dobi susreću.
 


"Vidi i klikni"

13. siječnja 2020. u organizaciji HAK-a provedena je prometno-edukativna radionica "Vidi i klikni" s učenicima prvih razreda. U školskoj dvorani prvašići su proširili svoja znanja o ponašanju u prometu vježbajući na prometnom poligonu.


Božićna bajka

17. prosinca naša škola je u raskošnom božićnom ruhu dočekala učenike i njihove roditelje.

Povod je bila božićna priredba u holu škole.  Nazočne je pozdravila ravnateljica Branka Štefok Bojadžija.  Uslijedio je nastup naših tamburaša na koji su se nastavile recitacije, plesovi, pjevanje, glazbeno-scenske igre…

Osim priredbe, u holu škole su svoju akciju imali i članovi Kluba mladih tehničara i Školske zadruge. Naime, posjetitelji su mogli kupiti platnene vrećice ukrašene vinil slikama ili ih dobiti zamjenom za dvadeset plastičnih vrećica. Tako se još jednom potvrdio status OŠ Borovje kao eko škole.

Osim toga, članovi Školskog volonterskog kluba su, već tradicionalno, prodavali božićnu pšenicu.

Posjetitelji su bili brojni i dobro raspoloženi. Bilo je jasno da je božićni duh među njima već zavladao.

Fotografije se mogu pregledati u Foto-galeriji.


Večer matematike i Sajam znanosti 5.12.2019.

Drugu godinu za redom, u Borovju smo spojili Večer matematike sa Sajmom znanosti.

Aktivnosti su opet bile raznovrsne.

U zabavnu stranu matematike mogli su se uvjeriti učenici razredne nastave, ali i njihovi roditelji igrajući različite kreativne igre.

Učenici predmetne nastave su se zabavili na računalima uz Matific.

To je aplikacija koja pokriva gradivo matematike prvih šest razreda osnovne škole kroz interaktivne igre.

U učionici biologije gostovao je Antonio Svorenji iz udruge Bioteka. To je udruga koja kroz projekte edukacije i informiranja podiže ekološku svijest društva.

Našim učenicima i roditeljima prezentirali su izolaciju DNK i fosile.

Kod prof. Silvane Pešut Vitasović gostovali su učenici iz OŠ Horvati sa svojom učiteljicom TK Dragicom Kolundžić. Gostovanje je organizirano u sklopu projekta Lanac znanja u kojem učenici jednih škola dolaze u druge kako bi usvojili nova znanja i vještine. Ovdje su oni, ali i svi ostali posjetitelji mogli naučiti kako funkcionira vinil rezač te proces termotransfera različitih sadržaja na tkaninu.

U holu škole je Šahovski klub Caissa organizirao školu šaha. Bilo je i početnika, ali i iskusnih šahista koji su odigrali puno mečeva te večeri.

Osim šaha posjetitelji su se mogli okušati i u strateškoj igri Go koju su prezentirali gosti iz Hrvatskog go saveza.

U knjižnici je, sad već tradicionalno, Digitalna akademija Algebra imala svoju robotičku radionicu.

Sve u svemu, posjetitelji su se mogli zabaviti, steći nova znanja i provjeriti već stečena, ali i upoznati se s novim trendovima u znanosti.


Medni dan

Povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, 9. prosinca u školi se proveo program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2019.s učenicima prvih razreda.

Učiteljice prvih razreda provele su radionicu o važnosti i značaju pčelarstva.

Učenici su dobili promotivne pakete (promotivnu vrećicu i edukativnu brošuru - slikovnicu)  i nacionalnu staklenku s medom.


Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

18. studenog 2019. učenici razredne nastave obilježili su Dan sjećanja na žrtvu Vukovara paljenjem svijeća ispred naše škole.


Projekt MAH 1

Učenici 4.a i 4.b razreda u pratnji učiteljica Biserke Breznik i Neli Hrup te logopedinje Martine Mitrović, 17.10.2019. posjetili su IV. Policijsku postaju. Aktivno su sudjelovali u programu MAH 1 te stekli nova znanja na temu ovisnosti.


Ceker pun glagoljice

Učenici naše škole su održali ogledni sat pod nazivom "Ceker pun glagoljice" na Europskoj manifestaciji Maker Faire Zagreb 12. i 13. listopada 2019., po prvi puta održanoj u RH u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Voditeljice zadruge i kluba mladih tehničara: Tanja Bregeš Frkanec i Silvana Pešut Vitasović

Nagrađena učiteljica

U povodu svjetskog Dana učitelja 5. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Među 510 nagrađenih nalazi se i Željka Zagorac, učiteljica razredne nastave u našoj školi.

Nagrađena učiteljica voditeljica je brojnih nacionalnih i međunarodnih projekata koje provodi u našoj školi, mentorica je učenicima nagrađenim na raznim natjecanjima, autorica je priručnika za učitelje te ispitnih zadataka i digitalnih sadržaja za učenike u eksperimentalnoj i frontalnoj provedbi refome, administrator školske web stranice i nekoliko obrazovnih grupa na društvenim mrežama. Održala je niz online edukacija i predavanja za učitelje.

Član je eTwinning zajednice s preko 50 završenih projekata, od kojih su mnogi nagrađeni oznakom Europske kvalitete. Dio je međunarodne Microsoft Educator Community i certificirani je Microsoft-ov inovativni učitelj i učitelj trener (MIE Trainer). Kao član Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave "Zvono" sudjeluje u edukacijama učitelja.

Hrvatska radio televizija snimila je prilog o dodjeli nagrada, koji je vidljiv na poveznici HRT vijesti.

 

 


Europski dan jezika 2019.

I ove smo godine 26. rujna, kroz različite aktivnosti obilježili Europski dan jezika.

Učenici petih razreda učili su o velškom – najstarijem europskom jeziku, a posjetili su i Goethe-Institut u Zagrebu.

Učenici šestih razreda natjecali su se u slovkanju (Spelling Bee Competition), a sedmaši i osmaši odigrali su različite kvizove o poznavanju jezika te se, u prostorijama škole, natjecali u Lovu na jezike.

Posjetila nas je profesorica Linda Al Rajabi koja je za učenike održala radionicu turskog jezika.

Likovno-estetska skupina obilježila je Europski dan jezika prigodnim radovima.


2. mjesto na natječaju DUZS

Učenica 4.a razreda Iva Radošević na natječaju DUZS-a  za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske  za školsku  2018/19. godinu na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite, osvojila je svojim likovnim  radom 2. mjesto na nivou Zagrebačke Županije. Iva je pod mentorstvom učiteljice Željke Zagorac napravila likovni rad u likovnoj tehnici gratage-a na temu požara.

Dodjela priznanja i prigodnih nagrada upriličena je 12. lipnja 2019. u prostoru Ravnateljstva civilne zaštite. Tom prigodom nagrađeni učenici su detaljnije upoznati s radom Civilne zaštite i Gorske službe za spašavanje. Posebno ih je razveselio dolazak dvaju pasa, koji su obučeni za potragu i spašavanje unesrećenih.


Pjesnička manifestacija "Mojoj majci"

Na literarnom natječaju "Mojoj majci" u organizaciji Književnog kutka izabrane su dvije pjesme o majci učenica 4.a razreda Nore Obradov i Ive Radošević (mentorica Željka Zagorac). Na 2. pjesničkoj manifestaciji održanoj 23. svibnja 2019. učenice su javno izvele svoje uratke i primile zahvalnice.


Rezultati likovnog natječaja "Život uz rijeku Savu"

Na Međunarodnom likovnom natječaju na temu “Život uz rijeku Savu“ koji je OŠ Trnjanska pokrenula s ciljem poticanja kritičkog i stvaralačkog izražavanja djece, učenika od I. do IV. razreda osnovnih škola te podizanja svijesti o važnosti rijeke Save, pristiglo je 250 radova iz 33 škole, iz Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Stručno povjerenstvo u sastavu:

 • prof. art. Marijan Jakubin, metodičar likovne kulture
 • izv. prof. art. Luka Petrač
 • Biljana Petljak Zekić, mag. prim. educ. viša savjetnica
 • Jerica Gracin, prof. likovne kulture
 • Ivančica Tajsl Dragičević, mag. prim. obr., učiteljica savjetnica

odabralo je tri najuspješnija rada i deset pohvaljenih radova.

Također, odabralo je 28 radova koji će biti izloženi u Muzeju grada Zagreba od 9. - 19. 5. 2019.

Svečana dodjela priznanja najuspješnijim i pohvaljenim radovima te izložba radova održala se u Muzeju grada Zagreba  9. svibnja 2019.

Pohvaljen je likovni rad učenice Ivane Suntešić iz 4.a razreda, a za izložbu su odabrani radovi Nine Bartolić, Zare Škrbić i Jakova Benzie iz 4.a (mentorica Željka Zagorac).


Kviz Nina i Tino

Osmero učenika 4.b razreda se i ove nastavne godine ponovno uključilo  u projekt cjelovitog učenja "Nina i Tino" Učenici su tijekom cijele nastavne godine na potpuno novi način, putem zanimljivih zadataka, vježbali primjenu stečenih znanja iz matematike, hrvatskog jezika te prirode i društva. 

U ponedjeljak 20. 5. učenici su sudjelovali u kvizu znanja Nina i Tino u organizaciji izdavačke kuće Profil Klett. Učenici su na kvizu pokazali stečena znanja prilikom rješavanja mozgalica, a ujedno su i logički zaključivali te povezivali gradivo iz više nastavnih područja. Svaki sudionik kviza dobio je priznanje i simboličnu nagradu, a proglašeni su i pobjednici. 

              Učiteljica Luana Žegarac


Prvo mjesto u Školskoj mjuzi

Ovogodišnji, četvrti po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održao se 15. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Projekt je pokrenut 2015. godine s ciljem poticanja kreativnosti kod učenika i učitelja glazbene kulture u osnovnim školama. Raznolikost izričaja, tematika i žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama već su tada u skromnim produkcijskim uvjetima ukazali na veliki potencijal festivala.

Ove godine festival je okupio 20 različitih ansambala osnovnih škola iz cijele Hrvatske gdje je gotovo 500 djece predstavilo svoje talente koje razvijaju u sklopu izvannastavnih glazbenih aktivnosti u svojim školama. Talenti se odnose na glazbeno stvaralaštvo u najširem smislu: od skladanja, pjevanja i sviranja do pripreme i izvedbe vjerojatno najkompleksnijeg glazbeno-scenskog djela – mjuzikla.

Škole se natječu u tri kategorije: Mjuzikl, Mladi autori i Školska mjuza, a ocijenilo ih je stručno prosudbeno povjerenstvo.

U kategoriji Školska mjuza naši učenici pod vodstvom prof. Tihomira Hojsaka osvojili su ponovno 1. mjesto.

Čestitamo!


Nagrađena Lucija

Na Međunarodnom natjecanju puhača Woodwind & Brass naša Lucija je postigla prvu nagradu.


Noć knjige

Iako se manifestacija koja promovira kulturu čitanja zove Noć knjige, mi smo je obilježili tijekom dana, 17. travnja, i to različitim aktivnostima. Ponešto za svakoga.

Učenici i učitelji razredne nastave su dočekali bibliobus i priredili piknik s čitanjem ispred škole.

Peti i šesti razredi su se okušali u kvizu iz poznavanja lektire.

Sedmi i osmi razredi su sudjelovali u radionici brzog čitanja.


Nagrađena Kristina V.

Kristina Vartušek, učenica 8.a razreda, postigla je iznimne rezultate u izvanškolskim aktivnostima. Kao polaznica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog osvojila je 1. mjesto na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op.5 u Križevcima i bila laureat natjecanja u klaviru krajem ožujka. Na Državnom natjecanju HDGPP osvojila je 1. nagradu u svojoj kategoriji 5.4.2019.

Rezultati natjecanja Sonus op.5 su objavljeni na službenoj stranici Glazbene udruge Opus.

Rezultati Državnog natjecanja objavljeni su na stranici Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.


Dan broja pi

Dan broja pi je godišnja proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Dan broja pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu.

Kao i zadnjih nekoliko godina Dan broja pi obilježen je i u našoj školi kao natjecanja u recitiranju decimala broja pi. Rekord škole do ove godine iznosio je 136 decimala.

Na recitiranju je sudjelovalo 8 učenika sedmih razreda u tri kruga recitiranja. Čak dva puta je rušen rekord škole. Gabrijel G. je u  krugu recitirao 148 znamenaka i tako na par minuta držao rekord škole do recitiranja Zare D. koja je u drugom krugu recitirala 168 decimala broja pi i tako postavila novi rekord škole. Konačna lista učenika koji su uspjeli recitirati više od 50 znamenaka:

Zara D. 168

Gabrijel G. 148

Magdalena M. 93

Elmir J. 54

Čestitamo svim učenicima i vidimo se iduće godine!!


Likovni natječaj "Crtam Sankt Petersburg"

Grad Zagreb sudjelovao je na VI. međunarodnom kongresu “Sankt Petersburg i slavenski svijet” koji je održan od 28. do 30. studenoga 2018. godine.

U sklopu Kongresa organizirano je međunarodno natjecanje djece u crtanju na temu “Crtam Sankt Petersburg”.

Natječaj je bio otvoren  u periodu od 23.8.2018. do 19.9.2018., za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba i to po sljedećim dobnim kategorijama: 8-10 godina, 11-13 godina, 14-16 godina.

            Prikupljeno je ukupno 46 radova.

U svrhu odabira najboljih likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba vezano za natječaj: “Crtam Sankt Petresburg”, kao radno tijelo Gradskog ureda za obrazovanje osnovana je Radna skupina koja je odabrala je 10 najboljih radova iz:

 1. Osnovne škole Horvati,
 2. Osnovne škole Julija Klovića,
 3. Osnovne škole Borovje
 4. Gimnazije Tituša Brezovačkog,
 5. Srednje škole za modu i dizajn,
 6. Privatne umjetničke gimnazije.

Iako naša škola nije među nagrađenima u Rusiji, iznimno smo ponosni na sudjelovanje u međunarodnom likovnom natječaju, na kojem je među 10 najboljih radova iz Hrvatske izabran i rad učenice 4.a razreda I.S.

Rad učenice I.S.

 


Radioamateri u akciji

U našoj školi formirana je radioamaterska skupina.  Učenici petih i sedmih razreda su se uključili i upoznali sa zanimjivom i važnom djelatnošću.

Cilj je naučiti kako pomoću radio stanica, odašiljača i prijemnika komunicirati i snalaziti se na terenu te možda i nekome pomoći. Radionicu su vodili radioamateri iz Kluba "Hrvatska Flora Fauna". Više o događaju pročitajte u članku na poveznici Radioamaterskog kluba.


Medni dan

Na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u petak, 7. prosinca 2018., u svim školama u Republici Hrvatskoj pa i u našoj školi održan je Školski medni dan.

Učenici prvih razreda primili su promotivni paket – promotivni letak Med hrvatskih pčelinjaka, edukativnu slikovnicu Pčelica Jelica i medo Edo i 370 mL meda pakiranog u nacionalnu staklenku za med.

Učenici su nastavni dan proveli čitajući slikovnicu i razgovarajući o važnosti i značaju pčelarstva u čemu im je pomogla i edukativna prezentacija Priče s cvjetne livade.

Fotografije su dostupne u Fotogaleriji - album Medni dan 2018.


Večer matematike i Večer znanosti

Večer, 6. prosinca, bila je u znaku znanosti u našoj školi. Naime, već tradicionalna Večer matematike, drugu godinu zaredom proširena je na još neke aktivnosti.

Tako je u  holu škole bila organizirana povijesna radionica. Radi se o vrlo zanimljivom projektu koji je nastao u suradnji Turskog kulturnog centra, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Sudionici radionice su trebali od ponuđenih dijelova konstruirati malenog trojanskog konja, a mogli su i katapultima gađati zidine Troje. Radionicu je vodila prof. Kristina Škaler uz pomoć učenika iz STŠ Fausta Vrančića. Hol je bio ukrašen impresivnim kadrovima antičke Troje koje je ustupio Turski kulturni centar.

U školskoj knjižnici je Digitalna akademija za osnovnoškolce Algebra demonstrirala rad malih robota. Učenici su mogli sudjelovati u utrkama robota pomoću daljinskih upravljača.

U blagovaonici su bile matematičke radionice u organizaciji razredne nastave.

Kat škole je bio izložbeni prostor projekata iz područja kemije, biologije i fizike.  Autori su ih prezentirali za zainteresirane posjetitelje koji su mogli i glasovati za najbolji projekt. 

Na  katu je još bila radionica  strateške igre GO koja je osmišljena još u drevnoj Kini.  Igra na ploči za dva igrača potiče logičko razmišljanje i samostalno odlučivanje.

Za ljubitelje računala tu je bila i informatička radionica.

Na kraju večeri, proglašeni su pobjednici. Prvo mjesto, medalju i diplomu osvojio je Jakov Alilović za projekt Sile.

U okviru nastave Tehničke kulture ,Informatike i Likovne kulture organizirana je kreativna radionica tiskanja crteža i slika na majice i torbe. Crtanje, vektoriranje na računalu i rezanje folija s Vinil rezačem te termotransfer na tkaninu su provodili učenici uz asistenciju učiteljica Silvane Pešut Vitasović i Marije Barlek.

Trojanski konj kao poticaj


Dramska skupina u Teatru Exit

Učenici koji pohađaju Dramsku skupinu naše škole 14. studenoga posjetili su kazališnu predstavu „Münchhausen“ u Teatru Exit u Zagrebu. „Dramci“ su izvedbu poznatoga hrvatskog glumca Vilima Matule ocijenili izvrsnom, a cijelu je večer upotpunilo i pregršt smijeha i zabave.

 


OŠ Borovje na dodjeli nagrade Luka Ritz

U petak, 16.studenog,  na Međunarodni dan tolerancije, naša knjižničarka prof. Ana Domović i ja nazočili smo dodjeli nagrade Luka Ritz u Staroj gradskoj vijećnici. Nakon govora predsjednika skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića i gradonačelnika Milana Bandića dodijeljena je nagrada Luka Ritz Tvrtku Šapini, učeniku OŠ Grigora Viteza i Mislavu Matijeviću, učeniku I. gimnazije. Svečanosti su prisustvovali roditelji pokojnog Luke, gospođa Suzana i gospodin Reno Ritz. „Oni su naša budućnost“, istaknuo je gradonačelnik. Nakon dodjele održan je kratki glazbeni program i time je dodjela nagrada završena.

Ahmed Haseljić, 8.a


Interliber

Učenici od 5. do 8. razreda su u petak, 16. 11. 2018. posjetili međunarodni sajam knjiga Interliber. Sudjelovali su na predstavljanju časopisa Modra lasta te knjiga Putovi svile i Velika knjiga istraživača. Časopis i knjige predstavili su Emica Calogjera Rogić, urednica u Školskoj knjizi, Neven Kepeski, urednik Modre laste i Domagoj Jakopović Ribafish, gastro bloger i putopisac.

 

 


Izložba likovnih radova u HŠM

U Hrvatskom školskom muzeju traje izložba dječjih radova „Bakin vrt u mojem tanjuru“ od 7.-18.studenog 2018.

Izložba je rezultat stvaralačkog natječajnog projekta u kojem je sudjelovalo ukupno više od 70 škola te više od 650 učenika. Učenice likovne skupine prošlogodišnjeg 3.a razreda s mentoricom Željkom Zagorac napravile su likovne radove na temu Mirisi i okusi stare hrvatske autohtone sorte voća i povrća nisu bile među nagrađenim, ali njihovi radovi krase zidove izložbenog prostora. (na slici lijevo)

Više na http://www.hsmuzej.hr/hr/aktualnosti/bakin-vrt-u-mojem-trajnuru/


Volonteri u akciji

U petak, 19. listopada našu su školu „uljepšali“ volonteri u sklopu akcije „72 sata bez kompromisa“.

Mladi su volonteri uz pomoć našeg domara obnovili i oličili četiri učionice za razrednu nastavu. Učionice su zablistale, a u planu nam je i daljnje ukrašavanje kako bi naš prostor bio još ugodniji za rad i boravak.


Dani zahvalnosti za plodove zemlje

16.listopada 2018. obilježili smo Dan kruha. U Danima zahvalnosti za plodove zemlje učenici razredne nastave proveli su niz aktivnosti tijekom i izvan nastave - čitali su prigodne tekstove, pisali, crtali i pjevali. Središnja svečanost održana je u holu škole ukrašavanjem blagdanskog stola plodovima. Učenici četvrtih razreda posjetili su mlin iz Lovrakovog romana "Družba Pere Kvržice".

Prenosimo dio ugođaja.


„Odaberi sport – Judo školica“

U četvrtak, 11. listopada učenicima razredne nastave Udruga za poticanje tjelesne aktivnosti predstavila je projekt „Odaberi sport – Judo školica“. Učenicima je, uz zabavu i veselje, ispričana priča o nastanku sporta judoNježan put. Prigodni program u školskoj sportskoj dvorani uz poznate hrvatske džudaše vodio je poznati televizijski voditelj Frano Ridjan. Učenici prvih i drugih razreda dobili su na poklon i slikovnice Olimpijske priče.


Europski dan jezika 2018.

Proslavili smo Europski dan jezika!

Diljem Europe, 800 milijuna Europljana zastupanih u Vijeću Europe s 47 država članica, potiču se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje.

Budući da je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine našeg kontinenta, Vijeće Europe promiče višejezičnost u cijeloj Europi.

Na inicijativu Vijeća Europe, Europski dan jezika obilježava se svake godine 26. rujna, a mi smo ga proslavili i u našoj školi te smo za učenike organizirali različite aktivnosti.

Učenici petih razreda sudjelovali su u razrednim natjecanjima u slovkanju – Spelling Bee Competition.

Učenici šestih razreda odigrali su Kahoot! jezični kviz, slušali pjesme na različitim jezicima te prilično uspješno pogađali o kojem se jeziku radi.

Posjetila nas je profesorica Tena Šinjori, asistentica na Katedri za bohemistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Za učenike šestih i sedmih razreda održala je zanimljivo predavanje o Češkoj i češkom jeziku.

Članovi likovno-estetske skupine s profesoricom Marijom Barlek izradili su prigodan plakat kojeg možete vidjeti na ulazu u školu.


SportFest u našoj školi

Drugu godinu zaredom, 14.rujna 2018. održan je SportFest - festival sportova koji su ponuđeni našim učenicima. Isti dan obilježen je i Europski tjedan mobilnosti u organizaciji Školske prometne jedinice.

Donosimo dio atmosfere u kratkom videu: https://gopro.com/v/Nwgzwp2V69N7


Rezultati "Klokana bez granica"

Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica" 2018.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 22. ožujka 2018. godine održano je po dvadeseti put održati Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica".

Rang liste, zadaci i rješenja objavljeni su na službenoj stranici HMD-a: http://www.matematika.hr/klokan/2018/zadaci-rjesenja-rang-liste/

Među 10 % najuspješnijh učenika nalaze se:

            Nikola Martinović       5.a

            Ivano Pšenica              5.a

            Ivan Tonković              5.b

            Jurica Špoljar              5.b

            Anja Martinović          7.a

Čestitamo nagrađenim učenicima! Svima ostalima želimo više uspjeha na sljedećem natjecanju.


Nina i Tino u 3.a i 3.b razredu

Tijekom ove nastavne godine učenici 3.a i 3.b razreda uključili su se u projekt cjelovitog učenja "Nina i Tino".

U redovnu nastavu implementiran je rad s radnom bilježnicom "Nina i Tino". U njoj su integrirani sadržaji svih nastavnih predmeta te na potpuno novi način, putem zanimljivih zadataka, učenici vježbaju primjenu stečenih znanja.

17.svibnja 2018. u 12:00 održan je veliki kviz za sve sudionike ovog projekta u cijeloj RH. Svi učenici su dobili male poklone i diplome, a najbolji među njima i medalju.

Više o projektu cjelovitog učenja na https://www.profil-klett.hr/cjelovito-ucenje

Kviz u 3.a...

i u 3.b


Radionica Hrvatsko-američkog društva
I ove godine nastavljamo suradnju s Hrvatsko-američkim društvom pa su tako učenici sedmih i osmih razreda  u srijedu, 18.4. ponovno imali priliku sudjelovati u radionici koju je održao gospodin Michael Soucie.
Ovoga su puta učenici čuli nešto o slavnim i bogatim  Amerikancima, ali i velikim ekonomskim i gospodarskim razlikama u različitim dijelovima SAD-a.
Učenici su odigrali i zanimljiv kviz, a nagrada HAD-a otišla je ponovno u 7.a razred.
Čestitamo!
 

Lov na pisanice

22. i 23.ožujka učenici predmetne i razredne nastave sudjelovali su u Lovu na pisanice. Na prostoru cijele škole postavljene su kodirane pisanice. Zadatak učenika je bio pronaći što veći broj pisanica, očitati ih putem svojih mobilnih uređaja s pomoću nekog QR čitača te odgovoriti na postavljena pitanja i upisati svoje odgovore u tzv.putovnicu - tablicu za upis točnih odgovora.

Tijekom Lova na pisanice učenici su ponovili gradivo svih predmeta na jedinstven i zabavan način - kretanjem i radom u skupinama, koristeći moderne tehnologije u obrazovne svrhe.

 


Kad se spoje Fašnik i Valentinovo

Ove godine smo u našoj školi odlučili spojiti Fašnik i Valentinovo budući da su ove godine jedan do drugoga u kalendaru.

Djeca su u školu maštovitim i  raznovrsnim kostimima unijela fašnički ugođaj.

Valentinovski dio je uslijedio u 18 sati. Započeo je učeničkim recitacijama ljubavne poezije, a nastavio se plesom.

Kako slika govori više od tisuću riječi, pogledajte slike.


Obitelj kao dar

U našoj školi smo ove godine obilježili dolazak Božića na malo drugačiji način. Umjesto tradicionalne božićne priredbe, 15. prosinca, 2017. godine, izvedena je multimedijalna predstava, mjuzikl Obitelj kao dar.

Glazbu je napisao i izveo uz pratnju naših tamburaša, prof. Tihomir Hojsak.

Tekst pjesme Cvijet sreće je napisao prof. Aleksandar Franjić, a poseban doživljaj su bile solo izvedbe pjesama učenice Barbare Krnic.

No, i ostali glumci, članovi dramske skupine su dali svoj doprinos prirodnošću i neusiljenošću na sceni. Uvježbala ih je prof. Lada Ledić, a režirala prof. Violeta Bakić.

Scenu, koja je dočarala dom jedne obitelji, kreirala je, uz pomoć likovne skupine prof. Marija Barlek, a kostime pedagoginja Ivana Šafran Tunjić.

Priča je upotpunjena tehničkom podrškom i stopanimacijom prof. Silvane Pešut Vitasović i njenih učenika iz Kluba mladih tehničara, a da ton bude besprijekoran, pobrinuo se roditelj Tihomir Alessandro Balinčić.

Tako je ova topla i optimistična priča popraćena raskošnom glazbom stavila naglasak na ono što je sama bit Božića – obitelj.

Foto-galerija


Obilježen Mjesec borbe protiv ovisnosti
Naša škola uključila se u obilježavanje "Mjeseca borbe protiv ovisnosti" koji se obilježava od 15.studenog do 15.prosinca svake godine. Naši učenici 8.a razreda za tu svrhu izradili su plakat i poslali ga na natječaj koji je organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" za osnovne i srednje škole. 
U petak 15.12. predstavnici naše škole Nina Marković, Korina Majcan i Zvonimir Škugor, u pratnji učiteljice likovne kulture Marije Barlek bili su pozvani da prisustvuju svečanosti dodjele nagrada za najbolje plakate i slogane na temu "Škola bez droge - grad bez droge".
Unatoč tome što nismo osvojili nagradu, bila nam je čast sudjelovati i prigrliti zdrav pogled na život ispunjen veseljem i aktivnostima bez ovisnosti koje bi ga otežale poput utega oko vrata. Bravo osmaši!

Tamburaši ponovno na Adventu

Već drugu godinu za redom naš tamburaški orkestar pod vodstvom prof. Tihomira Hojsaka sudjeluje u kulturno-umjetničkom programu zagrebačkog Adventa.

Na velikoj središnjoj pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića izdvojili su se svojim nastupom izvodeći originalnu kompoziciju Cvijet sreće koju je skladao prof. Hojsak, a za koju je tekst napisao prof. Aleksandar Franjić.

Skladba je inače dio mjuzikla Obitelj kao dar  koji će svoju praizvedbu imati u našoj školi 15. prosinca.

Pjesmu je otpjevala učenica Barbara Krnic uz pratnju tamburaša koji su kao posebnog gosta imali poznatog mladog glazbenika, Filipa Novosela.

Naše tamburaše ni ovogodišnje temperature u minusu nisu spriječile da daju sve od sebe i ponovno razvesele sve nazočne.


Akcija "Znam što je, ne diram, opasno je"

U srijedu 29. studenog 2017. u našoj školi je održano predavanje u sklopu akcije Znam što je, ne diram, opasno je. Organizator akcije je PU zagrebačka i Protueksplozijski odjel, a cilj je zaštita djece i mladih od ozljeđivanja i smrtnog stradavanja uzrokovanog oružjem i pirotehničkim sredstvima.

Predavanje je održao g. Saša Lazić iz Protueksplozijskog odjela učenicima petih razreda.

Prvi dio predavanja se bavio vrstama eksplozivnih sredstava i načinima njihova djelovanja, a drugi strašnim posljedicama nestručnog rukovanja njima. Učenici su također bili upoznati s načinima pravilnog reagiranja u slučaju pronalaska takvog sredstva.

Učeničkim pitanjima i odgovorima stručnjaka okončano je ovo vrlo poučno predavanje.


Mjesec borbe protiv ovisnosti

Od 15. studenog do 15. prosinca obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti izložbom učeničkih radova u hodniku škole.


Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava

U ponedjeljak 20. studenog u našoj je školi vladalo posebno ozračje. Toga se dana obilježavao  Međunarodni dan dječjih prava.

Naši su gosti bili volonteri Dječje kuće Borovje kojima su u animiranju učenika pomagali članovi Školskog volonterskog kluba. Učenici su izrađivali plakate i igrali se pantomime na temu dječjih prava.  Pokazali su dobro poznavanje dječjih prava, a kroz interakciju s volonterima su naučili da uz svako pravo dolazi dužnost i obveza.


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

U petak 17. studenog predstavnici Vijeća učenika od 5.-8. razreda i povijesne grupe u pratnji profesora Aleksandra Franjića i pedagoginje Ivane Šafran Tunjić odali su počast žrtvi Vukovara na središnjem mjestu obilježavanja Dana sjećanja u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Zapalili smo svijeće u nadi da se tragedija Vukovara više nikada neće dogoditi niti jednom gradu na svijetu.

Učenici od 1.-4. razreda su sa svojim učiteljicama zapalili svijeće ispred škole u znak sjećanja i solidarnosti.

Učenici 3.a i 3.b razreda već drugu godinu sudjeluju u projektu "Sjećamo se, da ne zaboravimo - Vukovar 2018.". U nastavi provode niz aktivnosti kojima obilježavaju sjećanje na tragične događaje tijekom Domovinskog rata.


Dodjela nagrade Luka Ritz - nasilje nije hrabrost

Dana 16. studenog 2017. predsjednik Učeničkog vijeća, Luka Rastija, u pratnji prof. Ane Domović, prisustvovao je dodjeli nagrada „Luka Ritz – nasilje nije hrabrost“ koje se održalo u staroj Gradskoj vijećnici.

Nagrade su dobili učenici Patricija Marelja i Luka Gnjidić zbog svojeg zalaganja za toleranciju i nenasilje u društvu, a dodijelio ih je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Svečanost je počela puštanjem himne, nakon čega su gradonačelnik, g. Milan Bandić, i g. Andrija Mikulić održali govor. Nakon uručenja nagrada sudionici su mogli uživati u kratkom glazbenom programu čime je svečanost završila.

Luka Rastija 8. A


Dan jabuka

Učenici 1.b i 2.b su u produženom boravku na likovnoj radionici obilježili Dan jabuka 18.listopada 2017..

Likovnom tehnikom kolaž naslikali su jabuku pritom pazeći da izgleda poput mozaika i da je na slici komplementarni kontrast boja.

Za to je bilo potrebno dosta pažnje i strpljenja. Stoga velika pohvala vrijednim učenicima! 

Učiteljica Vesna Stojanovski


"Vidi i klikni"

Hrvatski autoklub sa edukativnim programom „Vidi i klikni“  21.rujna obišao je i prvašiće Osnovne škole Borovje.

U sklopu programa „Vidi i klikni“  prvašići  (1.a i 1.b )su  učili i stjecali vještine važne za poboljšanje ponašanja u cestovnom prometu kroz rad, igru i osobno iskustvo. Izmjenjujući se u ulogama pješaka i putnika u vozilu, vježbali su  uz didaktička pomagala - zebru, napuhani parkirani automobili, električni automobil, semafor za pješake i nezaboravnog Hakija, maskotu Hrvatskog autokluba.

Tijekom radionice,  prvašići su svladavali  elemente sigurnijeg prelaska ceste preko zebre sa i bez semafora za pješake, prelazak preko neobilježenog pješačkog prijelaza, prelazak ceste između dva parkirana automobila te pravilno ponašanje kao suputnika u autu odnosno korištenja autosjedalice i sigurnosnog pojasa.

Po završetku radionice djeca su  na dar od Hrvatskog autokluba dobila edukacijsku bojanku. (K.Ključević)


Europski dan jezika

Jeste li znali da na svijetu postoji više od 6000 različitih jezika?

Bogatu jezičnu raznolikost promičemo svake godine, 26.9., slaveći Europski dan jezika. I ove smo godine na taj dan za učenike organizirali različite aktivnosti u školi i izvan škole.

Učenici sedmih i osmih razreda s profesoricom njemačkog jezika, Tanjom Bogdanić, posjetili su Goethe – Institut u Zagrebu. U organizaciji knjižničnog odjela Instituta sudjelovali su u radionici za razvoj jezičnih i informacijskih kompetencija Lernort Bibliothek. Učenici su proširili svoje znanje njemačkog jezika i pri tome se dobro zabavili.

U školu su nam stigle gošće iz Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorica Wu Yingying upoznala nas je s osnovama kineskog jezika i spremno odgovarala na pitanja o Kini, svom rodnom gradu, Šangaju te znatiželjnim učenicima prevela niz riječi na kineski jezik.

S umjetnošću pisanja kineskih znakova upoznali su se učenici petih razreda koji su vrijedno radili na radionici kaligrafije s akademskom slikaricom, Ivom Valentić.

U popodnevnim satima pridružila nam se i profesorica švedskog jezika Korana Šečić koja je s nama podijelila svoja iskustva iz Švedske, pričala nam o švedskoj kulturi i običajima te nas naučila i nekoliko izraza na švedskom jeziku.

Za prigodno ozračje pobrinula se profesorica likovne kulture, Marija Barlek. S učenicima je izradila govorne oblačiće s pozdravima na različitim jezicima koje možete vidjeti u predvorju škole. (V.Gabud Deronjić)


Nastava u vrtu

  Više u Foto-galeriji

31. svibnja 2017. u našoj je školi provedena aktivnost Održavanje nastave u vrtu.

Aktivnost je jedna od pratećih mjera (Održavanje nastave u vrtu, Satovi kušanja voća i povrća, Posjet poljoprivrednom gospodarstvu) u okviru Sheme školskog voća i povrća, a za njeno je provođenje zadužena Savjetodavna služba (Javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika).

Služba snosi sve troškove, a sredstva su osigurana iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda i iz Državnog proračuna RH.

Cilj pratećih mjera Sheme školskog voća i povrća je povezivanje djece s poljoprivredom odnosno edukacija o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama i zaštiti okoliša.

Temeljem natječaja, školi je doniran vrtni alat i oprema za održavanje vrta (tačke, motike, lopate, grablje), zemlja, gnojivo, komposter i voćne sadnice (dud, drijenak, borovnica, ogrozd, ribiz, aronija, goji, malina, kupina i jagode).

Učenici prvih i drugih razreda, jedan su školski sat proveli na pokaznom satu održavanja nastave u vrtu. Djelatnici Službe prikazali su odnosno demonstrirali sadnju doniranih voćnih sadnica.

Učenje i poučavanje na otvorenom važan je dio odgojno-obrazovnog procesa. Iskustveno učenje potiče kreativnost, otvara svijest i pristup novim idejama, a temelji se na suradničkim i timskim oblicima rada.

Svjesni važnosti provođenja ovakvih aktivnosti i stjecanja iskustva „iz prve ruke“, vjerujemo da je ovo naš tek prvi održani sat nastave u vrtu.


DV "Milan Sacks" u posjetu kod naših prvašića

Prvašići OŠ Borovje bili su domaćini dragim gostima u srijedu, 24. svibnja: svojim prijateljima predškolcima iz dječjeg vrtića „Milana Sachsa“ i njihovim „tetama“.

Toga su dana predškolcima pokazali kako je to sjediti u školskim klupama, kako izgledaju udžbenici, kako je pisati po ploči.  

Za njih su pripremili kratki zabavni program. Naši su gosti obišli i starije učenike u školi te su se na kraju druženja  zasladili u školskoj blagovaonici.


Na Znanstvenom pikniku

Naši su učenici razmijenili svoja znanja iz područja 3D crtanja i 3D printanja sa svim zainteresiranim posjetiteljima Znanstvenog piknika koji je trajao od 26.-28.svibnja 2017..
U pauzama su posjećivali druge radionice i naučili ponešto o mineralogiji, zoologiji, zrakoplovstvu itd.
Mljac...bio je to pravi znanstveni piknik!


Hrvatska volontira - Dekica za snove

Školski volonterski klub se uključio u akciju Hrvatska volontira kroz program „Dekica za snove“ kojim se promiče ljubav prema čitanju udruge „Smiješak za sve“.

Dekice su se rasprostrle na devet zagrebačkih lokacija (parkovi, šetališta, livade). Na Borovju se čitalo na livadi uz savski nasip, a osim školskih volontera akciji su se priključili i učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljima Lukom Boskom i Javorkom Fredotović.

Uz volonterke tete pričalice naš je gost bio glumac Dražen Bratulić. Jednu od dekica smo poklonili najmlađima u školi koji su uključeni u produženi boravak u nadi da će dekicu za snove koristiti da njoj i dalje čitaju i maštaju.


Odgoj bez batina


16. UEFA Europsko nogometno prvenstvo U-17

U Hrvatskoj se od 3.-19.5.2017. odigravalo 16. UEFA Europsko nogometno prvenstvo U-17. (do 17 godina).

Učenici naše škole pokazali su veliki interes za gledanje utakmica uživo te su u velikom broju bili podrška i navijači na stadionu u Lučkom, Velikoj Gorici i Sesvetama. 

U srijedu  3.5.2017. manja skupina od 30 učenika razredne i predmetne nastave bila je na otvaranju i prvoj utakmici prve MD1 skupine A i B; Škotska-Farski otoci na  stadionu Lučko. U pratnji naših navijača bila je prof. iz Tjelesne i zdravstvene kulture Violeta Bakić.

Oduševljeni odličnom igrom Škota i nezaboravnim navijačima i njihovim gajdama dana 4.5.2017. jos veća skupina od 40 učenika pogledala je nešto oštriju i napetiju utakmicu između Nizozemske i Ukrajine iz  MD1 grupa C i D na stadionu u Sesvetama. Tada se učenicima i prof. Violeti u pratnji pridružio i prof. Kristijan Sabolčec iz matematike.

Kao šećer na kraju i potragu za kartom više, 12.5.2017. na utakmicu četvrtine finala izmedju Turske i Mađarske na stadionu u Velikoj Gorici podršku igračima pružilo je našto manje 90 naših učenika. Bila je to atmosfera i ugođaj za pamćenje. Učiteljice Biserka Breznik, Željka Zagorac, Silvana Pešut Vitasović i Violeta Bakić nisu krile zadovoljstvo i ponos naših navijača iz Borovja.


Jumicar - program prometne kulture za najmlađe

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija koja na zabavan i inovativan način uči djecu nižih razreda osnovne škole o sigurnosti u cestovnom prometu.

Program je potekao iz Finske prije više od 25 godina, a pod nazivom Jumicar provodi se diljem Europe. U Hrvatskoj su ga prepoznali i podržali: MUP, MZO, Agencija za odgoj i obrazovanje, te mnogi drugi partneri na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini (Hrvatski Crveni križ, Hrvatska vatrogasna zajednica, gradovi i općine, županije).

Program je osmišljen u dva dijela:

 • prvi dio je teorijski gdje djeca putem multimedijskog interaktivnog predavanja uče o pravilima prometa u ulozi pješaka i biciklista
 • drugi dio pruža djeci mogućnost da iz perspektive vozača, upravljajući prilagođenim vozilima za obuku, iskuse teškoće i opasnosti koje proizlaze iz cestovnog prometa.

U izvedbi edukacije koordinirano sudjeluju timovi: Jumicar-a, prometne policije, Vatrogasnih društava i Crvenog križa s posebnim radionicama prilagođenima djeci, koje su vezane za teme sigurnosti i prevencije u prometu.

Cilj „Programa prometne kulture za najmlađe“ NIJE od djece napraviti dobre vozače, već pažljivije i sigurnije pješake.

Više o programu na: www.jumicar.net  ili  na facebook stranici: Jumicar HR.


Na službenoj stranici Jumicar-a objavljen je članak o provedbi programa u našoj školi  s učenicima drugih razreda 10.svibnja.

http://jumicar.net/os-borovje/#more-3743


Predavanje za učenike

Vožnja na poligonu

Pomoć starijih učenika iz Školske prometne jedinice

Pružanje prve pomoći


Prvašići u kinu

10.5.2017. učenici 1.-ih razreda posjetili su Cine Star Branimir centar i gledali dugometražni animirani film "Brzi Ozzy". Na zanimljiv i duhoviti način podsjetili su se kako voditi brigu o kućnim ljubimcima.​​​

 


Zagrebački energetski tjedan

9. 5.2017. učenici 1.-ih razreda obilježili su Zagrebački energetski tjedan na zanimljiv i poučan način. Čitajući slikovnicu "Pričam o energiji" upoznali su se s obnovljivim izvorima energije. Stečeno znanje o obnovljivim izvorima energije primijenili su u kvizu znanja.


Radionica Hrvatsko američkog društva

Učenici šestih razreda su u petak, 28.4. sudjelovali u radionici US Geography and National Parks koju je održao gospodin Michael Soucie iz Hrvatsko američkog društva.

Učenici su na ovoj zanimljivoj radionici proširili svoje znanje koje su ove godine stekli na nastavi geografije, a imali su priliku odigrati i zabavan kviz. Pitanja nisu bila jednostavna, no šestaši su odlično igrali. Čestitamo Pauli Škrlec iz 6.a razreda koja je pobijedila u kvizu te osvojila nagradu HAD-a!


Posjet Vukovaru

Vukovar, grad na ušću rijeke Vuke u Dunav, posjetili smo 2. i 3. ožujka.

Iako smo kretali autobusom u 4, 30 sati ujutro, na putu je vladala dobra atmosfera i raspoloženje. Na prvome, a ujedno i zadnjem stajalištu toga dana, susreli smo svoje vršnjake Zagorce koji su već u 6 sati ujutro počeli pjevati i plesati uz pratnju harmonike. Većina mojih prijatelja i ja silno smo se željeli pridružiti veseljacima, ali nas je bilo sram. No znali smo da ćemo ih opet susresti jer su išli kamo i mi – u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“.

            Kad smo došli u Vukovar, najprije su nam podijelili naše sendviče i vodu za doručak, a zatim smo bez daha poslušali predavanje o Domovinskome ratu i bitci za Vukovar. Nakon ručka posjetili smo i dvorac Eltz gdje je smješten Gradski muzej Vukovar, a nakon njega i novootvoreni moderni Muzej vučedolske kulture. Tek nakon razgledavanja spomenutih kulturnih ustanova smjestili smo se u hostel i raspakirali, a onda otišli u šetnju do vukovarske luke gdje smo se divili širini Dunava i uživali u slobodnom vremenu. Navečer je bio planiran odlazak u disko naziva Quo vadis. Svi smo se uredili i istog trenutka kada smo ušli, odjednom smo se ugurali u plešuću masu ljudi. Nakon diska gotovo sve osmaše OŠ Borovje boljele su noge od silnoga plesanja (ili skakutanja). Kada smo natrag došli u hostel, odmah smo se „bacili u krevete gdje smo slatko snivali cijele noći“ (J).

            Idućega jutra, već (!) u 8 sati, slijedio je doručak kada smo jeli sirnicu. Odmah nakon doručka posjetili smo redom: „Put spasa“ i Trpinjsku cestu (groblje tenkova), vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Spomen dom Ovčara, vodotoranj. Bilo je uistinu jedinstveno vidjeti grobove hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za nas i za Hrvatsku. Nakon molitve za poginule branitelje, koju je predvodila vjeroučiteljica, otišli smo na predavanje o minama koje je predvodio pripadnik Hrvatske vojske. Malo poslije, mogli smo razgledati tenkove i druga različita vojna vozila i sredstva. Prije povratka u Zagreb imali smo organiziran i kviz znanja u kući Lavoslava Ružičke, na kojemu smo osvojili sedmo mjesto.

            Pri rastanku s Vukovarom još smo se jednom prisjetili svih njegovih ljepota, bile one od kulturne ili povijesne važnosti, koje nikada ne smijemo, i nećemo zaboraviti.

                                                                                                          Dominik Šarić, 8.b


U posjetu Američkoj ambasadi

Dana 21.2.2017. četrnaestoro učenika sedmih i osmih razreda uputili su se u Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, u pratnji ravnateljice Branke Štefok-Bojadžije i dvije učiteljice engleskog jezika, Zrinke Krištić i Ivane Korboni.

Krenuli smo u 9 sati organiziranim prijevozom koji nam je osiguralo Veleposlanstvo. Nakon što smo prošli stroge provjere osiguranja, upoznati smo s organizacijom rada i ustrojem u ustanovi te smo se družili sa zaposlenicima, od kojih je najzanimljiviji dio bio razgovor sa Veleposlanicom Julietom Valls Noyes, koja nam je bila vrlo zabavna i zanimljiva osoba, te dva „prava“ marinca, koja su učenicima i učiteljima pokazali svoju opremu, a hrabri su je i isprobali, te su nam govorili o načinu života i američkih vojnika. Također, voditelj osiguranja nam je pokazao kako je to osigurana „najsigurnija zgrada“ u Hrvatskoj. Vratili smo se u Školu oko 12.30 sati.

Dojmovi učenika

It was really amazing in U.S. Embassy. People were very friendly. I enjoyed talking with them. I hope I'll come again. :)

Karolina Bebić, 7.b

People at US embassy were very kind to us. We all had a great time there. I'm hoping to be able to visit the embassy again. :)

Iva Rajh, 7.b

Dear people  in Embassy,

In U.S. Embassy the best thing was when we talked with Ambassador. And the bonbons were great!

Dominik Vukoja, 7.b

The trip was a real fun. Everyone was super nice. I learned a lot.

Noa Klarić, 8.r

Ambasada mi se jako svidjela, pogotovo zbog svoje strukture, sigurnosti i ljudi koji rade tamo. Volio bih još posjećivati Ambasadu i možda u budućnosti raditi tamo.

Marko Peša, 8.r


Fašnik u našoj školi

Učenici 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama posjetili su Grad mladih i obilježili vrijeme maškara veselim maskama.


Učenici 1.-ih, 3.-ih i 4.-ih razreda sudjelovali su u školskom maskenbalu u dvorani TZK.


Učenici 2.-ih razreda sudjelovali su u Fašničkoj povorci kroz naselje.

 


Tamburaši na Adventu

Najljepši Advent u Europi su, u nedjelju 18. prosinca, dodatno uljepšali naši tamburaši.

Pod vodstvom prof. Tihomira Hojsaka nastupili su na velikoj pozornici na Trgu bana Josipa Jelačića.

Izveli su tradicionalne  božićne pjesme Svim na zemlji i Narodi nam se. Pjesme je otpjevao učenik Matej Mlinarić koji je pokazao i zavidan smisao za komunikaciju s publikom.

Unatoč vrlo hladnom vremenu tamburaši su izvrsno odradili nastup  i zagrijali srca svih nazočnih.Dodjela nagrade Luka Ritz – Nasilje nije rješenje

U srijedu, 16. studenog 2016. godine, naša škola sudjelovala je na dodjeli nagrade Luka Ritz koja promiče toleranciju i život bez nasilja.  

U ime naše škole nazočili su prof. Ana Domović te Mario Mrvčić, predstavnik Vijeća učenika Osnovne škole Borovje. Dodjela nagrada se odvijala u staroj gradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Ceremonija je započela kratkim uvodom i himnom, a onda su uslijedili govori predsjednika gradske skupštine i gradonačelnika grada Zagreba. Nakon toga su dodijeljene nagrade ovogodišnjim pobjednicama Niki Barić i Nikolini Jelinić. Kraj svečane ceremonije je bio popraćen kratkim glazbenim programom.

Cijeli događaj je bio svečan i u potpunosti je odao počast Luki Ritzu te još jednom naglasio poruku da nasilje nije rješenje.

Sudjelovanjem naše škole na dodjeli nagrade Luka Ritz obilježili smo i Međunarodni dan tolerancije.

                                                                                                                                                            Mario Mrvčić 8. a


Rezultati Dabra

Objavljujemo rezultate najuspješnijih učenika u online natjecanju Dabar u Republici Hrvatskoj.

Čestitamo svim učenicima koji su sudjelovali, a posebne čestitke upućujemo učenicima naše škole čiji su rezultati unutar 10 % najuspješnijih u RH:

2. r. - Nora O.

4. r. - Ivano P.

5. r. - Veronika B., Zara D. i Tomislav K.

6. r. - Marko K., Kristina V. i Anja M.

8. r. - Anabel D.

Potpune liste s rezultatima svih koji su sudjelovali objavit će se naknadno.

 


Radionica 3D ispisa bio-stanice

03.11. 2016.

Radionica 3D ispisa stanica je nastala u korelaciji nastavnih predmeta biologija i tehnička kultura. Kada se udruže kreativnost,  prirodoslovno i tehničko razmišljanje sa novim tehnologijama nastaje područje visokog naučnog potencijala. Možda je ovo put koji vodi inovacijama iz područja medicine i robotike,  ili samo način da se da se vrijeme provedeno u školi učini atraktivnijim i zanimljivijim te da se motivira učenike za daljnji rad i napredak....Vrijeme će pokazati svoje!

 Fotografije u prilogu  prikazuju djelić atmosfere. Radionicu su osmislile prof biologije Renata Rošćak i prof. tehničke kulture Silvana Pešut Vitasović. Radionica je provedena uz podršku FabLab-a iz Zagreba i studenta arhitekture Luke Jecića. Na radionici je sudjelovalo 25 učenika 5. i 7. razreda.


Simulacija predsjedničkih izbora u SAD-u

 

(Fotografije listati na > < ili skrolati)


Olimpijske priče

Učenici drugih razreda sudjelovali su 27.listopada u provedbi projekta – predstave „Olimpijske priče“.

Cilj projekta je razvijanje interesa učenika mlađe školske dobi za bavljenje sportom, ujedno promičući temeljne ljudske i društvene vrednote: prijateljstvo, nenasilje, dobrotu, upornost, marljivost, njegovanje pravednog olimpijskog i natjecateljskog duha.
Akademski glumci Tajna Perišić i Paško Vukasović odglumili su u našoj školi učenicima priču „Nježan put“ iz serijala „Olimpijske priče“, uz prikaz slajdova ilustracija.
U sklopu projekta školi su na poklon dostavljena po dva kompleta slikovnica „Olimpijske priče“ i dva kompleta sportskog priručnika za djecu „Mali sportaši“. Više na Mali sportaši.

Projekt je pod potporom Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo mu je pozitivno mišljenje za provedbu projekta po školama. Provodi ga Udruga za poticanje tjelesne aktivnosti Pokret AKTIVAN I ZDRAV.


Jesenska subota u Borovju

U subotu, 15. listopada, u našoj školi je opet bilo vrlo živo. Za to je bilo više razloga. Naime, toga dana smo obilježavali Dan zahvalnosti za plodove zemlje jer je to jedna od dužnosti škola koje se žele izboriti za status ekoškole. Osim toga, promovirali smo projekt  Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj  u koji se ove godine uključila i naša škola.  To smo ostvarili kroz različite aktivnosti. U holu škole je upriličen ekoplac na čijim su štandovima prodavani proizvodi lokalnih OPG-ova. Članovi Učeničke zadruge i Kluba mladih tehničara su na svom štandu prodavali svoje proizvode.  Volonteri Hrabrog telefona / Dječje kuće Borovje  organizirali su zanimljive radionice za djecu. Tu je bio i štand na kojem su djeca mogla razmjenjivati igračke i slikovnice. Kako bi ugođaj  placa bio potpun, pobrinula se naša kuhinja sa izvrsnim kolačima i toplom bučnicom. 

Mnogi stanovnici Borovja iskoristili su mogućnost da, umjesto na tržnici, subotnju kupnju namirnica obave na našem placu. Posebno zanimanje je vladalo za tombolu u kojoj se, između ostalog, mogla dobiti lopta s potpisom našeg bivšeg učenika Marka Pjace ili njegov dres. Iako su mnogi priželjkivali baš te nagrade, kući nisu otišli nezadovoljni jer je svaki broj bio dobitni i donio im nešto vrijedno.

Nakon placa uslijedio je malonogometni turnir u školskoj dvorani. Natjecale su se ekipe učenica, učenika, bivših učenika te roditelja učenika. U stanki natjecanja nastupile su naše dinamične cheerleaderice, a utakmice je vrlo stručno komentirao učenik Matej Mlinarić.

Sav prihod od ovih događanja namijenjen je obnovi školskog igrališta.

Tako smo, spajanjem ugodnog i korisnog , razvedrili ovu kišnu, jesensku subotu.


Europski školski sportski dan


Europski dan jezika

Na inicijativu Vijeća Europe, 26. rujna obilježava se  Europski dan jezika.

Cilj obilježavanja ovog dana je promicanje bogate jezične raznolikosti kontinenta, poticanje na cjeloživotno učenje jezika, povećanje višejezičnosti i međukulturnog razumijevanja.

Europski dan jezika obilježili smo i u našoj školi. Osmi su se razredi na satovima engleskog jezika natjecali u nekoliko jezičnih kvizova te naučili nešto o irskom i velškom jeziku.

Također su sudjelovali u video konferenciji sa zaposlenicima Googlea u Dublinu. Imali su priliku razgovarati s gospodinom Brainsom Mashilom, porijeklom iz Južnoafričke Republike i izvornim govornikom Zulu jezika te gospodinom Edwardom De Burcom, Ircem koji uz irski i engleski govori još šest jezika! Brains i Edward naučili su nas nekoliko izraza na svojim materinjim jezicima te spremno odgovarali na naša pitanja o Googleu, Irskoj, Dublinu…

U goste nam je stigao profesor nizozemskog jezika, Toni Bandov koji je za učenike od petog do sedmog razreda održao zanimljivo predavanje o Nizozemskoj i nizozemskom. Učenici su ga pozorno slušali, naučili nekoliko riječi i izraza na nizozemskom jeziku te se pri tome dobro zabavili.

Učenici šestih razreda sudjelovali su i u likovnoj radionici. S profesoricom likovne kulture, Marijom Barlek, za ovu su prigodu izradili jezični oblak koji krasi hodnik naše škole.


Hrvatski olimpijski dan

9.9. i 12.9. smo obilježili HOD - Hrvatski olimpijski dan.

Bijela majica predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to ujedno čini i olimpijska zastava. Svi učenici su odjenuli bijele majice. U petak, 9.9. učenici drugih razreda su sudjelovali u igrama, a u ponedjeljak 12.9. učenici i učenice razredne nastave donijeli u školu role, skateboard, romobil i sl. te su u 11:30 odvozili krug oko škole, dok su neki hodali ili trčali.

 

 


I na kraju...

Zadnji nastavni dan obilježio je nastup Cheerleaders-ica (državnih prvakinja).


Osmaši za školu

Svake godine škola se oprašta od generacije osmaša.

Ovogodišnji osmaši, generacija 2008./2016. god. su htjeli školi ostaviti više od uspomene. Odlučili su obnoviti klupe i tako ostaviti budućim generacijama ljepšu učionicu i bolju svakodnevicu. Pod vodstvom prof. Iz tehničke kulture, Silvane Pešut Vitasović su izbrusili i obojilo oštećene klupe. Učenici su marljivo i složno obavili svoj zadatak s namjerom da buduće generacije znaju cijeniti ljepotu ove naše škole.

Emina Iljezović i Jamilah Yassin 8b


3D printanje u nastavi


Projekt ŠAH UZ ŠKOLU

Projekt "Šah uz školu" omogućava svim učenicima besplatno učenje šaha po modelu fonda Garry Kasparov.
Projekt je sponzoriran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Informacije o projektu "Šah uz školu":

Interaktivni portal trenutno sadrži 34 lekcije prve godine učenja šaha, a predviđene su još 64 lekcije za drugu i treću godinu učenja šaha.
Web adresa portala nalazi se OVDJE
Registracija korisničkog računa nalazi se OVDJE (www.sah-uz-skolu.org)
Učenici koji posjeduju korisničke podatke iz sustava AAI@Edu.Hr mogu se s tim podacima izravno prijaviti na portal.
Učenje šaha moguće je i preko ljetnih praznika.


Uz AAI@Eduhr sustav, ova platforma našla je stalnu poziciju i u E-laboratoriju. Carnet je prepoznao kvalitetnu aplikaciju i postavio je u e-laboratorij te je informacija o postojanju platforme “Šah uz školu” proširena na čitavu akademsku zajednicu.
Link na E-laboratorij se nalazi OVDJE


 


Language cafe

Sudjelovali smo u language cafe-u u Westinu gdje su naši učenici na radionici s izvornim govornikom Škotom ( lektorom) učili o Shakespeareu i Škotskoj.

Bilo je vrlo zanimljivo slušati profesora koji ima škotski naglasak i pritom uživati u panoramskom pogledu s 17 kata hotela Westin. Radionice su organizirane od strane Agencije za mobilnost i Europske programe te E-twinning projekata.

Prof.Romana Šimunić Cvrtila

         

 


Radionica zelenih sokova

10 učenika 5.-ih razreda naše škole sudjelovalo je na radionici Zelenih sokova i predavanju Zdrava prehrana. Radionica je organizirana od strane Zmag-a (Zelene mreže aktivističkih grupa). Predavanje i radionicu nam je održala gđa Medić. Naučili smo nešto o proizvodnji industrijske hrane, aditivima, hrani koju uvozimo te naglasili da bi bilo bolje kupovati domaću hranu i konzumirati domaće voće i povrće.

Isto tako naučili smo raditi zdrave zelene smoothie-je.

Prof. Romana Šimunić Cvrtila

         


Cheerleadersice državne prvakinje

Učenice 5.,6.i 7.razreda na državnom natjecanju u Cheerleading dance-u osvojile su prvo mjesto.

Čestitamo!!!  (V.B.)

VIDEO SNIMKA

 


Četvrtaši u Maksimiru

27.4. su učenici 4. razreda sudjelovali na edukativnoj radionici u parku Maksimir.  Učenici su ponavljali naučene sadržaje iz prirode i društva na temu travnjaka i šuma kroz istraživački rad, edukativne radionice i igre uz stručno vodstvo. ( L.Ž.)

 


 

Učenici 2.a i b razreda, učiteljice i ravnateljica bili su u četvrtak, 21.4.2016. na predstavi Palčica u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Oduševila ih je Andersenova bajka, zanimljive lutke i maštovita scenografija! (B.Š., L.G.)


IUN Grad Zagreb

 

 


Otvoreni dani geografije

Grupa učenika sedmih razreda koji sudjeluju na dodatnoj nastavi geografije su u pratnji učiteljice geografije Maje Toplek u petak 15.04.2016. posjetili Otvorene dane geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Učenici su sudjelovali u brojnim zanimljivim radionicama pod nazivom "Opipljiva geografija" u kojima su mogli pokazati svoje znanje stečeno na nastavi geografije te su imali priliku sudjelovati u lovu na blago. Posebno ih se dojmio 3D pješčanik koji na zanimljiv i slikovit način prikazuje mnoge procese koji se svakodnevno događaju na našoj planeti te su imali prliliku napraviti i svoj "reljef".

prof.geografije Maja Toplek

        


Osmaši snimili video

Učenici 8.b razreda  pod mentorstvom razrednika Tihomira Hojsaka  su snimili video „Drugi“ na temu interkulturalnosti, međunacionalne i vjerske tolerancije. Vjerujemo kako bi mnogi o toleranciji mogli  učiti upravo od učenika naše škole, a osobito od 8.b razreda. Mnogobrojne različitosti u tom razredu nisu predmet spoticanja, nego temelj za izgradnju zajedništva.

 


Naši učenici volonteri

Od ove školske godine u OŠ Borovje postoji školski volonterski klub za učenike od petog do osmog razreda.

Cilj djelovanja kluba je razvijanje solidarnosti, humanih vrijednosti te društveno-korisnog načina provođenja slobodnog vremena. Volonteri se uključuju u mnoge aktivnosti u školi, a s učenicima 1. i 2. razreda koji ne pohađaju nastavu vjeronauka provode vrijeme u igri i zabavi. Više o tome pogledajte u videu koji je napravila volonterka A.B.

 


 

LEGO Mindstorms radionice u zagrebačkim osnovnim školama

Znanost, robotika i programiranje su sve popularnije teme među hrvatskim učenicima

U tri zagrebačke osnovne škole se od 3. do 10. ožujka održavaju radionice LEGO Mindstorms s ciljem popularizacije znanosti, robotike i programiranja među djecom i mladima
Projekt provodi studentska udruga eSTUDENT u suradnji s kompanijom Microsoft koja najavljuje nove projekte za promicanje tehnologije i računarstva u narednim mjesecima

ZAGREB, 3. ožujka, 2016. – U suradnji s kompanijom Microsoft Hrvatska, udruga eSTUDENT danas je u okviru projekta “Znanost za sve” organizirala radionicu LEGO Mindstorms u zagrebačkoj osnovnoj školi Borovje s ciljem popularizacije znanosti i robotike među djecom i poticanja interesa za cjelokupno STEM područje koje čine znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Na radionici LEGO Mindstorms učenici su imali priliku naučiti kako sastaviti funkcionalnog  robota te savladati osnove računalnog programiranja. Naučili su kako putem jednostavnog programa mogu dati naredbu robotu da, primjerice, skrene ulijevo ili kako odrediti njegovu reakciju na očitavanje senzora. Uz igru s robotom, učenici su imali priliku primijeniti svoje znanje iz matematike kako bi uspješno riješili dobivene zadatke. LEGO Mindstorms radionice se nastavljaju i sutra za ostale zainteresirane četvrtaše i trećaše naše škole.

"Znanost za sve" projekt je neprofitne studentske udruge eSTUDENT koja broji preko 300 aktivnih članova. Projekt je pokrenut 2012. godine udruženim snagama studenata s raznih fakulteta sa zajedničkim ciljem: svoju ljubav za znanost prenijeti na mlađe generacije na zabavan i zanimljiv način. U obliku edukativnih radionica koje osmišljavaju, organiziraju i vode studenti-volonteri, projekt se odvija po brojnim školama i vrtićima u Zagrebu i okolici te na znanstvenim festivalima diljem Hrvatske. Radionice su znanstveno-popularnog karaktera, a namijenjene su za djecu i mlade. Kroz radionice želimo potaknuti učenje i djelovanje u STEM polju, odnosno zanimanja i znanja iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.», rekla je Maja Štefančić iz Udruge eStudent.

Ravnateljica OŠ  Borovje Branka Štefok-Bojadžija zahvalila se udruzi eSTUDENT i kompaniji Microsoft Hrvatska na organizaciji Lego Mindstorm radionica. „Izuzetno smo sretni što imamo priliku djeci u tako ranoj dobi na zanimljiv i originalan način približiti osnove programiranja. Mišljenja sam da su današnja djeca mnogo naprednija jer su od malih nogu suočeni s raznim oblicima tehnologije. Smatram da im je zbog toga itekako važno pružiti više ovakvih sadržaja“, rekla je Branka Štefok – Bojadžija.

Album s fotografijama dostupan je u Fotogaleriji.


Vršnjaci pomagači

Tijekom prvog polugodišta naši su vršnjaci pomagači zajedno sa svojim voditeljima u Dječjoj kući Borovje vrijedno radili i uvježbavali  vođenje radionica. Prve radionice u nizu na temu Potreba i želja djece održale su sa učenicima četvrtog razreda. Djevojke, bravo! Ponosni smo na vas.


Pink Day 2016

24.veljače - Dan ružičastih majica u našoj školi


Sigurniji internet

9.veljače obilježen je Dan sigurnijeg interneta #dajsvojdoprinos danas, za bolji Internet sutra!

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske Komisije organizira Dan Sigurnijeg Interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

 

U  našoj školi u programu CSI-ja sudjelovali su učenici 1.a (uč.Ž.Zagorac) i 4.b razreda (uč.L.Žegarac). To su razredni odjeli kojima je informatika izvannastavna aktivnost.

U organizaciji Centra za sigurniji internet održan je online webinar za naše učenike na temu sigurnijeg interneta, podijeljeni su im promo materijali. Svim učenicima predmetne nastave omogućeno je sudjelovanje u nagradnom kvizu, a učiteljicama je omogućeno korištenje edukacijskog paketa s edu materijalima za učenike i roditelje.

 

Nakon webinara počastili smo se slatkišima i sokovima koje je osigurao organizator.

  

Aktivnosti vezane za sigurniji internet provode se tijekom cijelog mjeseca.


Maske, maske...

Protekli utorak našu školu su zaposjele maškare. Maskirali su se svi - i učenici i učitelji.

Prvi i drugi razredi obilježili su dan veselom i  bučnom fašničkom povorkom - prvašići oko škole, a drugašići kroz naselje. Treći i četvrti razredi sudjelovali su u plesu pod maskama u dvorani, a najoriginalnije i najmaštovitije maske osvojile su nagrade i to za cijeli razred. Veselje se nastavilo na školskom dvorištu.

Za učenike predmetne nastave organiziran je bal pod maskama uz nagrade za naj maske. Nagrađene maske su također donijele nagradu cijelom razredu.

Dio ugođaja pogledajte u Foto galeriji.


Plac pod maskama

U četvrtak, 4. veljače, na prostoru ispred naše škole održan je „Plac pod maskama“. Ovaj zanimljivi  događaj organiziran je u suradnji skupine studenata socijalnog rada, udruge Vestigium i naše škole.

Na štandovima su se našli proizvodi nekoliko OPG-a te umjetnine koje su izradili učenici naše škole pod vodstvom prof. Marije Barlek.

Osim toga, posjetitelji su mogli razmijeniti stvari koje im više nisu potrebne, a i oslikati lice. Kako nema sajma bez hrane i pića, na jednom štandu su učenici prodavali krafne, kolače i čaj. Dobrom raspoloženju pridonijeli su i mali plesači  koje je uvježbala prof. Violeta Bakić. 

Građani Borovja su svojim dolaskom iskazali podršku ovom projektu pa je  na našoj tržnici vladalo pravo sajamsko ozračje


Učenici "stop animatori"

Skupina učenika viših razreda naše škole okušala se u stop animaciji na radionici održanoj u kinu Tuškanac početkom ove godine.

Pod stručnim vodstvom Silvane Pešut Vitasović, profesorice tehničke kulture i dviju studentica ALU nastao je neobičan i originalan video zapis.

Program Filmske radionice sufinancira HAVC, HZTK i Grad Zagreb.

 

Naša mala televizija - Zimska filmska radionica u kinu Tuškanac from Hrvatski filmski savez on Vimeo.


Fašnik u Gradu mladih

Učenici prvih razreda uveli su nas ove godine u vrijeme poklada.

25.siječnja prisustvovali su programu izvanučioničke nastave u Gradu mladih na temu maskenbala.

1.a

1.b

1.b


Dan međunarodnog priznanja RH

Nastavne aktivnosti uz Dan međunarodnog priznanja RH u 3.a, 3.b i 4.a razredu 15.siječnja 2016.

 

Ovako su radili učenici 4.b razreda.

 

Učenici 2.a i 2.b razreda na satu likovne kulture slikajući vatromet

izrazili su svoju radost povodom tog važnog povijesnog događaja.


Posjet Caritasovoj Kući ljubavi

Učenici 1.a i 1.b razreda naše škole sudjelovali su u eTwinning projektu "20 dana dobrote". Jedna od aktivnosti bila je prikupljanje potrebitog za štićenike Caritasove Kuće ljubavi u Borovju. Prikupili su higijenske potrepštine, dječju hranu i slatkiše i izradili blagdanske crteže. Skupina od šest učenika s učiteljicama Ž. Zagorac i A. Špehar je posjetila Kuću 17.prosinca. Obišli su prostor Kuće i proveli vrijeme s mališanima u igri i čitanju priča. Došli su s velikim uzbuđenjem, osjećajem dobrote i željom da obogate nastupajuće blagdane i poželjeli ponovno doći i družiti se s mališanima.


Ne govoru mržnje na internetu 2015.

U srijedu, 16.prosinca održana je radionica za učenike sedmih i osmih razreda na temu govora mržnje na internetu u sklopu međunarodne kampanje Ne govoru mržnje na internetu u 2015. godini, a  povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Radionicu je moderirala ambasadorica kampanje Iva Šulentić. Učenici su pripremili pitanja za djelatnike Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ravnateljstva policije te Hrabrog telefona te se razvila konstruktivna rasprava o govoru mržnje i osobama koje su najčešće pogođene. Učenici su dobili korisne informacije kome se obratiti u slučaju da osobno budu pogođeni  te odgovore o tome što naše društvo čini da se spriječi govor mržnje.


Međunarodni dan djeteta

U petak 20.11.2015. u našoj smo školi obilježili  Međunarodni dan djeteta simboličnom akcijom u suradnji s Hrabrim telefonom- Dječjom kućom Borovje. Članovi Dječjeg odbora OŠ Borovje i vršnjaci pomagači su tijekom odmora učenicima dijelili letke na temu zaštite dječjih prava, poruke i zadatke prijateljstva. Djeca su pozitivnim porukama koje su pisali na panou  poručila da je važno misliti lijepe misli, biti pozitivan, poštivati i štititi njihova prava.

    

Učenici petog i osmog razreda sudjelovali su na radionicama koje smo organizirali u suradnji s Hrabrim telefonom – Dječjom kućom Borovje i skupinom forum teatra Savjetovališta Luka Ritz kroz projekt ˝Jačanje djece, roditelja i stručnjaka u lokalnoj zajednici za zaštitu djece˝ . Forum teatar je interaktivni kazališni pristup koji služi kao poligon na kojem se uspješno propituju mnoge aktualne društvene teme. Drago nam je da su naši učenici aktivno sudjelovali na radionicima i otvorili mnoga pitanja s kojima se suočavaju u školi i društvu.

 


Jumicar edukacija

Učenici 2.a i b razreda prisustvovali su Jumicar-ovom programu preventivnog odgoja djece u cestovnom prometu i na zabavan i edukativan način učili o sigurnosti u cestovnom prometu.

Kako su odradili vožnju, pogledajte na https://web.facebook.com/media/set/?set=a.861144237335544.1073741972.528304180619553&type=3

Program Jumicar je u skladu s međunarodnim licencama i provodi se u svim većim europskim zemljama u kojima je izuzetno uspješan i široko podržan.

JUMICAR PROGRAM PREVENTIVNOG ODGOJA DJECE U CESTOVNOM  PROMETU PODRŽAVA:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA RH
NACIONALNI PROGRAM SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA RH
AGENCIJA ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE
GRADSKI URED ZA OBRAZOVANJE , KULTURU I SPORT GRADA ZAGREBA
UPRAVNI ODJEL ZA PROSVJETU, KULTURU, ŠPORT I TEHNIČKU KULTURU, ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
CRVENI KRIŽ ZAGREB

Program je osmišljen u dva dijela:

prvi dio je teorijski, gdje djeca uče o pravilima prometa kao pješaci, biciklisti;

drugi dio, njima mnogo zanimljiviji,  pruža im mogućnost da stečeno teorijsko znanje primjene i u praksi te da osjete kako je biti u ulozi vozača, kako je važno poštivati prometne znakove, kako je teško zaustaviti automobil na vrijeme, koliko je važan sigurnosni pojas.

Djeca  s oduševljenjem sjedaju  za volan malih automobila te na taj način mogu  uvidjeti kako funkcionira pravi cestovni promet.

Isprobati   gas, kočnice, upoznati semafore, značenje prometnih znakova, kako se treba oprezno ponašati u prometu i ocijeniti razne prometne situacije iz vidokruga jednog vozača-neprocjenjiv je osjećaj za male vozače.

Cilj Jumicar-a nije da od djece napravi dobre vozače već pažljivije i sigurnije pješake.

Jumicar program se provodi uz pomoć generalnog pokrovitelja Nacionalni program sigurnosti u cestovnome prometu, te je za roditelje, djecu i škole besplatan.

Više o samom programu pogledajte na web stranici  www.jumicar.net  ili  pogledajte na fb/Jumicar HR.


Slavenski kontaktni seminar

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije održan je Slavenski kontaktni seminar od 15.-17.listopada 2015. pod nazivom „eTwinning projekti u vrtiću i prvim razredima osnovne škole“. Grad domaćin je bio Dubrovnik.

  Sudionici seminara

Ovaj oblik kratkoročnog stručnog usavršavanja okupio je oko pedesetak odgajatelja i učitelja – registriranih korisnika eTwinning portala iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovačke, Češke i Poljske. Cilj seminara je bio okupiti odgajatelje i učitelje prvih razreda kako bi zajedno osmislili i pokrenuli nove projekte, naučiti kako uspješno integrirati eTwinning projekte u kurikulum te kako koristiti neke web 2.0 alate u nastavi i projektima. Po završetku seminara pokrenuto je 11 novih međunarodnih projekata.

Iako sam dugogodišnji korisnik eTwinninga s  12 realiziranih (završenih) projekata, odlučila sam se prijaviti na ovakav seminar. Uz prijavni obrazac osmislila sam i motivacijski video u kojem sam dočarala zašto želim biti dio tog seminara, zašto moji učenici i ja sudjelujemo u eTwinning projektima te najavila ideju novog projekta nazvanog Most.

https://youtu.be/bLUlQa8RsnU

Odlazak u Dubrovnik je započeo avionskim letom iz Zagreba koji je nakon 65 minuta u zraku završio ponovnim slijetanjem u Zagrebu te čekanjem sljedećeg leta gotovo 3 i pol sata. Ipak, dolaskom u vjetroviti i oblačni, ali topli Dubrovnik te pronalaženjem poznatih lica raspoloženje se brzo popravilo.

U uvodnom dijelu obratila nam se ravnateljica AMPEU mr.sc. Antonija Gladović s riječima zahvalnosti jer je hrvatska zajednica eTwinnera jedna od najbrže rastućih u Europi s oko 4300 korisnika iz 1300 škola što obuhvaća  70 % vrtića i škola u RH.

Uslijedila je prezentacija uspješnih eTwinning projekata. Posebno se istaknuo projekt odgajateljice Urške Bučar iz OŠ Dolenjske toplice pod nazivom Rastoča skrivnost (Growing mistery) u okviru kojeg su djeca i učenici razmjenjivali sjemenje i učili o vegetaciji u partnerskim zemljama te prezentacija odgajateljice Andreje Sedlar iz DV Varaždina. Sljedećeg dana kolegice Urška, Andreja te kolegica Sanja Božić iz Zagreba i ja postale smo partnerice u novom projektu.

Radna atmosfera

Tijekom seminara otvorile smo projekt „Vrtimo se u vrtu“ i osmislile ciljeve, zadatke, aktivnosti i očekivane rezultate. Projekt se odnosi na izradu niskih gredica u školskim vrtovima pri čemu će učenici upoznati razne vrste sjemenja i biljaka, pratiti proces od sjemenke do odrasle biljke, upoznati vrijednost eko uzgoja i organske hrane, sudjelovati u svim radovima vezanim uz vrt te na kraju uživati u plodovima. Budući da kolegica iz Slovenije ima bogato iskustvo u ovom području, sa svojim učenicima mentorirat će kolegice i učenike „početnike“. Otvorit ćemo web stranicu projekta, planiramo i susrete na kojima bismo s učenicima i roditeljima upoznali vrtove drugih sudionika i razmijenili iskustva.

  

    Začeci školskog vrta u OŠ Borovje

U drugom dijelu seminara iskusne voditeljice Nataša Ljubić Klemše i Adrijana Višnjić Jevtić upoznale su nas s  nekoliko web 2.0 alata ( MakebeliefsComix, Paddlet, Voki) koje planiramo koristiti u projektima i naučili snalaziti se na eTwinning live-u (novom radnom površinom za eTwinnere). eTwinning Live omogućuje umrežavanje i komunikaciju s kolegama iz Europe, pregled stručnih usavršavanja, traženje i praćenje kolega, otvaranje i/ili uključivanje u grupe te partnerske forume.

Sudjelovanje na seminaru proteklo je nevjerojatno brzo i bez zamora. Radni jezik je bio hrvatski, radionice su bile zanimljive i zahtijevale puni radni angažman svih sudionika, rezultati su ubrzo postali vidljivi. Razmijenili smo dosadašnja iskustva, prikupili nove sjajne ideje za rad, upoznali zanimljive ljude, sreli poznate drage osobe.

U neformalnom dijelu programa obišli smo  Dubrovnik kojeg je nakratko obasjalo i sunce te stvorilo veličanstvenu igru svjetla.

 

Željka Zagorac, učitelj mentor


Natječaj Croatia Airlanes-a

4.b razred naše škole s učiteljicom Luanom Žegarac osvojio je na nagradnom natječaju Croatia Airlanes-a posjet njihovom tehničkom središtu u Zračnoj luci Zagreb.
Najkreativnije likovne radove na temu zrakoplovstva napravili su dvojica učenika 4.b razreda.

 

Kako su proveli dan u zrakoplovu i tehničkom centru i kako su mediji zabilježili posjet naših učenika pogledajte na sljedećim linkovima:

http://www.croatiaairlines.com/hr/Prodaja-aviokarte/Nagradne-igre-i-natjecaji/Natjecaj-Mala-skola-zrakoplovstva

http://junior.24sata.hr/zanimljivosti/acima-stjuardese-i-piloti-pokazali-sve-tajne-letenja-442938

http://www.mpr.hr/hrvatski/naslovnica_1/

https://www.pixsell.hr/agencija/pxl-standard-news/zagreb-ucenici-os-borovje-i-os-lucko-posjetili-hangar-croatia-ailinesa-galerija-524551/

 


Natjecanje za razvoj poduzetničkih ideja.

Sudjelovali smo sa dva tima.

Team Perfect Garden u sastavu Miran Grgić, Lorena Mahmić te Marijen Furić Glavić osmislili su sustav upravljanja vlagom za uzgajivače biljaka.

http://grgicmiran.wix.com/perfectgarden

PerfectGardenPrezentacija

 

Team Desky u sastavu Matija Mrvčić, Kristina Sekalec i Bernard Kazazić osmislili su pametni stol za mlade i malo starije kreativce :)

http://sasakazazic.wix.com/desky

 

http://www.zrinski.org/sto-hocu-mogu/novosti/info/osnovnoskolci-treci-put-zaredom-dokazali-da-sto-hoce-i-mogu-2/

http://www.poslovni.hr/poduzetnik/osnovnoskolci-treci-put-zaredom-dokazali-da-sto-hoce-to-i-mogu-296370

Priloženi dokumenti:
Desky prezentacija.pptx


"Navike promijeni i zdravlje pokreni"

PROJEKT "NAVIKE PROMIJENI, ZDRAVLJE POKRENI"

Druženje na Sljemenu, u subotu, 11. travnja 2015. godine

U okviru javnozdravstvene kampanje "Navike promijeni i zdravlje pokreni", a u svrhu promocije odgovornog ponašanja građana prema prehrani i tjelesnoj aktivnosti, te poticanja usvajanja zdravijih životnih navika Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i RTL televizija, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Crveni križ Grada Zagreba, Crveni križ Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport  pozivaju vas na druženje na Sljemenu u subotu, 11. travnja 2015. godine.


Fašnik u našoj školi

Dana 16. veljače 2015. prvi i drugi razredi obilježili su fašnički dan plesom pod maskama u školskoj dvorani.


"Pet za net"

Od ove školske godine naša škola se pridružila školama koje u svom kurikulumu imaju SIGURNOST DJECE NA INTERNETU.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=zhvAhqkBUn5g.kBYDk_R1QgF8


Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš

7.prosinca održan je Malonogometni turnir u našoj školi u sklopu projekta "Ako samo promatraš, kao da zlostavljaš".


Na jednom od zidova unutar OŠ Borovje smjestila se zanimljiva i dojmljiva zidna naljepnica koja nas podsjeća da je šutnja o zlostavljanju zapravo sudjelovanje u zlostavljanju. Naljepnica je aplicirana na zid u sklopu projekta kojeg provodimo u suradnji s Hrabrim telefonom.


ŽSV engleskog jezika

30.listopada 2014. u našoj školi održan je sastanak voditelja ŽSV-a engleskog jezika za Zagreb i ostale županije u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje; voditelji Mirjana Kazija i Nino Sertić.

Teme: 1. Kršenje prava djece u odgojno obrazovnim ustanovama

             2. Radionica- Nove ideje i problemi u vođenju ŽSV-a


Halloween u našoj školi

Geocashing u 4.a razredu

Geocashing može biti zanimljiva aktivnost u slobodno vrijeme.

Potraga za geocashevima, boravak na otvorenom, snalaženje u prostoru i zabava s prijateljima - sve to je zaokupilo učenike 4.a razreda koji su cijeli prethodni tjedan sudjelovali u (uspješnoj) potrazi. Zahvaljujemo Anji koja je sve pokrenula!


Ispraćaj osmaša

30. lipnja ispratili smo tri razreda osmaša.

Nakon svečane podjele svjedodžbi proglašen je i učenik generacije - ove godine NAJučenica  je Alma Džafić, a NAJučenik je Karlo Čavlina.

Svim osmašima želimo da upišu željene srednje škole te uspješan nastavak školovanja!


Tenis igraonica

U posljednjem tjednu nastave obilježen je Međunarodni dan sporta.

Za učenike od 1.-4.razreda organizirana je "Tenis igraonica" u dvorani naše škole u suradnji s Tenis klubom Movens pod vodstvom prof.Violete Bakić i trenera i predsjednika kluba g.Marka Mustapića.

Svi sudionici su dobili diplome te u rujnu 2014.mogu besplatno trenirati tenis u navedenom klubu.

Više u Foto galeriji.

 


Pljesak najboljima

U ponedjeljak 9.svibnja prisustvovali smo Pljesku najboljima - proglašenju najboljih učenika od 1.do 8.razreda naše škole.

Najbolji učenici izabrani su na satovima razrednika od svojih suučenika prema dogovorenim kriterijima (uspjeh u školi, odnos prema radu, sudjelovanje u raznim aktivnostima, sudjelovanje na natjecanjima, primjerno vladanje, odnos prema suučenicima i odraslima...)

Ravnateljica škole čestitala je naj učenicima i poželjela svim učenicima uspješan završetak školske godine.

Fotografije naj učenika izložene su u školi na panou ispred zbornice.


Pismo prijatelju

25.svibnja 2014. veliki koncert u KD Vatroslav Lisinski - projekt "Pismo prijatelju".

    

Priloženi dokumenti:
pismo zahvala.pdf


Dan Europe

Dan Europe, 9.svibnja, obilježen je u našoj školi priredbom kojom su publici predstavljene različite aktivnosti vezane uz međunarodni projekt „Comenius“ u koji je uključena i naša škola.  To je projekt koji nas je odveo u različite zemlje, pokazao nam njihove škole te kulturne i povijesne znamenitosti.

No , najvažnije od svega; upoznao nas je  s ljudima iz različitih zemalja te nas sve povezao. Slikom i riječima su učenici i nastavnici podijelili svoje doživljaje i dojmove iz tih zemalja. Plesne i glazbene točke koje su popratile događaj također su nastale u okviru projekta.  Priredba je upotpunjena izložbom suvenira iz zemalja koje smo posjetili te radova  Modelarsko-maketarske grupe naše škole.

Ana Binenfeld, 6.a

U Foto galeriji možete pogledati sve fotografije nastale tijekom programa i izložbe.


Gornjogradske priče
Učenici 3.a i 3.b razreda  bili su 25.travnja na TN - Grad Zagreb - "Gornjogradske priče" i posjet Muzeju grada Zagreba.
"Gornjogradske priče" je edukativni, interaktivni, kostimirani obilazak zagrebačkog Gornjeg grada namijenjen učenicima trećih razreda osnovne škole. Učenike kroz ulice Griča i njegovu povijest, umjesto konvencionalnih turističkih vodiča, vode dvoje glumaca koji kroz kazališnu igru i uz kostimske transformacije predstavljaju važnije povijesne i fikcionalne likove vezane uz zagrebačku prošlost i gornjogradske znamenitosti.

 

 


Projekt Yumicar

U petak, 11.travnja na igralištu naše škole provodila se nastava sigurne vožnje u Yumicar-ovim autićima. Svemu je prethodilo predavanje u učionici o ponašanju u prometu. Učenici 3.a i 3.b razreda vozili su automobile po poligonu, a nakon uspješne vožnje dobili su i "vozačku dozvolu".

 


Otvoreni dan kemije

Učenici trećih, petih i sedmih razreda naše škole bili su na izvanučioničkoj nastavi na zagrebačkom PMF-u 4.travnja. Na Otvorenom danu kemije prisustvovali su mnogobrojnim prezentacijama i pokusima koje su pripremili marljivi studenti za sve posjetitelje.

Što su vidjeli pogledajte u prezentaciji.

  

 

 

Himna naše škole

 

Naša škola - LipDubVideo

 

Mi smo OŠ Borovje

 

Korisni linkovi

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Borovje Zagreb / Davora Zbiljskog 7, HR-10000 Zagreb / os-borovje-zg.skole.hr / ured@os-borovje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju