preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

Humanitarna akcija Škole za Afriku

Objavljujemo pismo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i predstavljamo  humanitarno-edukativni program Škole za Afriku u kojem sudjeluju učenice i
učenici OŠ Borovje.

Ove godine sredstva prikupljamo za obrazovanje djece Madagaskara, jedne od deset najsiromašnijih zemalja svijeta.


Medni dan

Učenici 1.b razreda obilježili su školski medni dan. Nakon čitanja slikovnice Pčelica Jelica i medo Edo saznali smo kako pčele prave med, koliko ih ima u košnici, zašto je med zdrav i mnoge druge zanimljivosti. Pomogli smo medi Edi da izađe iz labirinta, bojali bojanku i pogledali edukativni film o pčelama. Uz nova znanja, učenici su kući ponijeli po teglicu meda.


Večer matematike 2020.

Ovogodišnja Večer matematike protekla je u nešto drukčijem ozračju. Sedmog prosinca, tijekom nastave učenici su rješavali zadatke koje su pripremili profesori matematike. Dio zadataka rješavao se i online, a neki razredi su sudjelovali u matematičkom natjecanju putem Matific-a. Učenicima je također omogućeno da zadatke rješavaju i od kuće, sa svojim ukućanima.


Europski dan jezika 2020.
U nešto drugačijim uvjetima, ali u dobrom veselju i raspoloženju, 25. 9. 2020. obilježili smo ovogodišnji Europski dan jezika. Ove smo godine posebnu pažnju posvetili ugroženim jezicima te govorili o potrebi i važnosti njihove zaštite. 
Zabavljali smo se kroz niz igara i kvizova te uz, već tradicionalno, Spelling Bee natjecanje.

Abecedarij za najmlađe etwinnere

I ove školske godine, 2019./2020., naša škola sudjeluje u etwinning projektima.

Učenici 1.a razreda uključili su se sa svojom učiteljicom Željkom Zagorac u etwinning projekt Abecedarij.

ABECEDARIJ je  projekt kojim smo željeli povezati učitelje razredne nastave u stvaranju slovarice – zbirke priča o slovima na nacionalnoj razini, ali i individualne slovarice za svakog učenika pojedinačno. Temeljno znanje koje učenici trebaju usvojiti u prvom razredu su glasovna analiza, povezivanje pojmova glas/slovo te u konačnici čitanje s razumijevanjem. Nova vještina čitanja će im omogućiti široki spektar znanja, razumijevanje svijeta oko sebe i pobuditi znatiželju za istraživanjem/učenjem. Projekt je okupio 19 škola iz RH.

Aktivnosti projekta su podijeljene među partnerima na samom početku - svaki sudionik (škola) je izabrao jedno slovo abecede za koje će napraviti materijal za rad svih drugih sudionika. Naše slovo je bilo slovo Z. Prilikom obrade slova izrađivali smo ih od različitih materijala pa su nastala slova od gumbića, ljepljivih vrpci, tangram slova i otisak slova (otisnuta pečatima), oblikovali smo slova od žice i plastelina, izradili Božićna slova...Izradili smo i interaktivnu razrednu slovaricu koju je moguće čitati i opipom. Pisali smo riječi i rečenice plastelinom i čitali ih zavezanih očiju, opipom. Niz zabavnih aktivnosti dijelom je prekinula pandemija COVID 19.

Slovarica

Više o provedbi projekta i provedenim aktivnostima na stranici Abecedarij.


Noć knjige 2020.

Učenici 1. a razreda obilježili su Noć knjige tako što su cijeli tjedan čitali/slušali knjige. Napravili su i svoje straničnike na koje su napisali preporuku za čitanje knjige. Straničnike će si međusobno pokloniti.

 

  

  

  


Mala filozofija

Tijekom provođenja projekta „Mala filozofija“ u Osnovnoj školi Borovje raspravljali smo o mnogim zanimljivim temama, a jedna od njih je bila i korupcija. Na temu korupcije su neki učenici 2. a i 2. b razreda napravili svoje radove koje ovdje izlažemo.


STEM za djevojčice – pilot projekt

Projekt je nastao sa željom da kod djevojčica sedmih i osmih razreda probudi ili produbi ljubav prema matematici i prirodnim znanostima, ali i da razvijamo kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija. Zamišljeno je da se natjecanje održi u dva kruga, ali zbog situacije u svijetu odustalo se od drugog kruga.

U prvom krugu natjecanje Sastojalo se od 20 zadataka, po pet iz svakog navedenog predmeta. U natjecanju je sudjelovala četveročlana ženska ekipa učenica sedmih i/ili osmih razreda. Natjecanje se odvijalo u našoj školi, a rješenja se unosila u online obrazac koji se poslao organizatoru. Zadatci su bili isključivo logički, iz školskog gradiva primjerenog uzrastu.

Naša škola sudjelovala je s tri ekipe osmašica koje su u konkurenciji od  preko 100 škola i nešto više od 700 učenica zauzele 56., 61. i 70. mjesto.

Čestitke našim djevojkama!


Obilježen Dan broja π (pi)

Dan broja pi je godišnja proslava kojom se obilježava matematička konstanta π (pi). Dan broja pi održava se 14. ožujka (ili 3/14 po američkom zapisu datuma mjesec/dan) jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu.

Kao i zadnjih nekoliko godina Dan broja pi obilježen je i u našoj školi kao natjecanja u recitiranju decimala broja pi. Samo što je ove godine natjecanje održano dan ranije, jer je 14.3. bila subota.

Na recitiranju je sudjelovalo 6 učenika osmih razreda u tri kruga recitiranja. Krugovi su bili jako zanimljivi, s obzirom da je iz kruga u krug bilo sve više izrecitiranih decimala. Neki od učenika su ponovno nastupili i popravili svoj rang, iako rekord škole ipak nije srušen.

        

Učenici koji su  uspjeli izrecitirati više od 30 znamenaka:

Elmir J. 154

Zara D. 148

Magdalena M. 115

Martina Lj. 62

Tomislav K.  32

Čestitamo svim učenicima i vidimo se iduće godine.


Nagrađen video uradak
Učenice 6. A razreda Magdalena Jambrošić, Lea Maja Lapple, Tara Marinić, Lana Radeljić i Lana Tenšek pobijedile su na natječaju #Mi možemo jednako - djeca i mladi za otklanjanje stereotipa o muškarcima i ženama!
 
Djevojke su pod mentorstvom prof. Vlatke Gabud Deronjić izradile video uradak kojim žele poručiti koliko su stereotipi štetni za mladu osobu te kako se same ni na koji način ne uklapaju u rodne stereotipe s kojima se već i u ovoj dobi susreću.
 
Nositelj projekta #Mi možemo jednako je Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, a sufinanciran je od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Partneri na projektu su Hrvatska zajednica županija, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića i SŠ Stjepana Sulimanca.
 
Djevojkama od srca čestitamo!
 
 

Dan ružičastih majica

24. veljače povodom obilježavanja Dana ružičastih majica održan je kahoot kviz za učenike šestog, sedmog i osmog razreda. Kviz su vodili volonteri Hrabrog telefona, a pobjedila je ekipa učenika iz 6.a.


Fašnik u našoj školi

26. veljače našom školom zavladale su maškare. Učenici prvih razreda sudjelovali su u fašničkoj povorci naseljem, a učenici drugih, trećih i četvrtih razreda plesu pod maskama.


Obilježavanje Dana materinskog jezika

Učenice naše škole koje pohađaju izborni predmet Bosanski jezik i kulturu sudjelovale su u obilježavanju Dana materinskog jezika koje se po šesti put održao u Češkom narodnom domu 22.02.2020.godine. Pored bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u programu su učestvovali i učenici pripadnici mađarske,poljske,češke, makedonske,srpske i albanske nacionalne manjine te učesnici iz Udruge gluhoslijepih osoba.


Glazbena mladež u Lisinskom

Učenici viših razreda, članovi Glazbene mladeži, u pratnji učiteljica Ivane Korboni i Tanje Bogdanić prisustvovali su 24.2. predstavi "Pokladni i tradicijski običaji Hrvatske" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Izvođači su bili SKUD Ivan Goran Kovačić i Dječja grupa FA Ivan Goran Kovačić.
Učenici su sa zanimanjem pratili izvedbe Goranovaca.


Lucko-ekipno natjecanje osnovnih škola u matematici

25. siječnja 2020. godine u gimnaziji Lucijana Vranjanina u Zagrebu održalo se tradicionalno 11. po redu ekipno natjecanje Lucko za učenike osnovnih škola.

Sudjelovalo je 11 učenika naše škole raspoređenih u 3 ekipe u pratnji učiteljia matematike Marija Poce i Kristijana Sabolčeca. Bilo je prijavljeno 70 ekipa većinom iz osnovnih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naše ekipe su se izvrsno snašle, a posebno ekipa Borovje 1 (Zara Dautović, Magdalena Mandić, Jurica Špoljar i Ivano Pšenica) koja je osvojila 26.mjesto.