preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

Obilježen Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici

U četvrtak, 22. listopada 2020. drugi razredi naše škole prisustvovali su eko-radionici s elementima zdravstvenog odgoja koja se održala u školskoj knjižnici. Time smo obilježili Mjesec hrvatske knjige u okviru projekta Nacionalne strategije poticanja čitanja 2017.-2022.

Kako je OŠ Borovje eko-škola, učenici su čitali eko-slikovnicu Bože Markote  Rođendan bez smeća i naučili dosta o sortiranju otpada odlaganjem u različite spremnike, o reciklažnim dvorištima i općenito o zbrinjavanju otpada. Nakon pročitanog, diskutiralo se o ekologiji, a onda su  učenici nacrtali i obojali spremnike za različite vrste otpada.

Ovu radionicu je osmislila školska knjižničarka, prof. Ana Domović, a izvela ju  je u suradnji s učiteljicama  Ljiljanom Superinom i Željkom Zagorac.


Izvješće o eko-književnom susretu Pčelice

U srijedu, 11. ožujka 2020., učenici 3.a i 3.b razreda imali su eko - književni susret Pčelice u našoj školskoj knjižnici. Realizatorica prezentacije i radionice Pčelice je autorica slikovnice Pčelice prijateljice u medenom kraljevstvu Dubravka Volenc. Tom prilikom, autorica je uz prezentaciju navedene slikovnice predstavila i svoje prethodne slikovnice Pčelice prijateljice i Vrapčić Prhko. Na samom eko-književnom susretu, učenici su naučili sve o pčelama, proizvodnji meda i ostalih pčelarskih proizvoda, radu pčelara, građi i ponašanju pčela te utjecaju pčela na zdravlje čovjeka. Uz to, učenici su upoznati s radom pčela na oprašivanju cvijeća i zašto ih se ne moramo bojati. Prilikom susreta učenici su degustirali med čiji okus im se jako svidio.

Ovaj eko - književni susret je organizirala naša školska knjižničarka, prof. Ana Domović.

Zvjezdana Biliškov 7. a


Eko književni susret

Utorak, 18.02.2020. drugi A i B razredi naše škole u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić te prisustvovanje eko-književnom susretu i predstavljanju slikovnice "Pčelice prijateljice u medenom kraljevstvu" autorice Dubravke Volenec.


Književni susret - Jadranka Čunčić Bandov

Književni susret s književnicom Jadrankom Čunčić Bandov održao se u utorak, 15. listopada 2019. u našoj školskoj knjižnici.

Prvi su u predstavi uživali jedan školski sat učenici drugih razreda, a potom učenici prvih razreda. Književnica je  prezentirala vrlo zanimljivu i dinamičnu lutkarsku predstavu. Osim što je  spretno upravljala lutkama, u izvođenje predstave je uključivala i učenike.

Ona sama izrađuje lutke i piše igrokaze za djecu. Njezini igrokazi Igre sa zmajevima i Iju ju su uvršteni u osnovnoškolsku lektiru.

Učenici su bili veseli i razigrani pa je tako i cijela atmosfera u školskoj knjižnici bila radosna i poletna.

Književnim susretom tj. lutkarskom predstavom obilježili smo Mjesec hrvatske knjige u okviru projekta Nacionalne strategije poticanja čitanja 2017.-2022.

Ovu vrlo zanimljivu i lijepu lutkarsku predstavu organizirala je naša školska knjižničarka, profesorica Ana Domović.

Magdalena Jambrošić 6.a


Književni susret - Davorka Premec Semenić

U petak, 12.travnja, 2019. 2. drugi razredi naše škole bili su u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić gdje su prisustvovali književnom susretu s Davorkom Premec Semenić. Književnica, koja je ujedno i knjižničarka, tom prilikom je predstavila svoju, prvu u nizu, slikovnicu Vera među knjigama. Učenicima se jako svidjela poučna priča koja potiče djecu na čitanje. Nakon predstavljanja i čitanja Vere među knjigama učenici su sudjelovali u kvizu čija su pitanja vezana uz sadržaj slikovnice. Uslijedila je dramatizacija s likovima knjižničarke i djece koja posuđuju knjige u knjižnici. Po završetku igrokaza u kojem su glumila i sama djeca, fotografirali smo se s književnicom i vratili se u školu zadovoljni i ispunjeni pozitivnim dojmovima. Ovaj književni susret je organizirala školska knjižničarka, prof. Ana Domović.


Mala škola glagoljice za četvrtaše

Četvrti razredi naše škole bili su u četvrtak, 21.veljače 2019. u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju gdje su prisustvovali predavanju i radionici Glagoljica i kvizu znanja iz lektire četvrtih razreda. Predavač i voditelj radionice Glagoljica bio je profesor etnologije Damir Kremenić.

Ovim događajem smo obilježili 22.veljače 2019. – Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Organizatorica ovog posjeta Gradskoj knjižnici je školska knjižničarka, prof. Ana Domović.


Književni susret - Sanja Polak

U četvrtak, 21.veljače 2019. našu školu je posjetila književnica Sanja Polak i održala vrlo poučan i zanimljiv književni susret s učenicima trećih razreda. Naime, njeni romani Dnevnik Pauline P. i Drugi dnevnik Pauline P. dio su lektire trećih razreda. Osim toga, književnica je i glavna urednica dječjeg časopisa Prvi izbor i učiteljica RN u zagrebačkoj OŠ Davorina Trstenjaka.

Na susretu je govorila o svojim djelima, iznosila svoja vlastita čitalačka iskustva te naglašavala važnost čitanja. Učenici su joj postavljali pitanja na koja je književnica vrlo duhovito odgovarala.

Ovim književnim susretom smo obilježili Međunarodni dan materinskog jezika – 21. veljače, 2019.

Orginizatorica ovog književnog susreta je školska knjižničarka, prof. Ana Domović.

Magdalena Jambrošić 5. A

 


Iz medija - poticanje čitanja

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT 1 prikazanoj u ponedjeljak, 28.01.2019. novinarka Sunčica Findak s gostima u studiju te prilozima iz OŠ Borovje - Županija Grad Zagreb, OŠ iz Krapinsko-Zagorske županije i OŠ iz Splitsko-dalmatinske županije razgovara o promicanju važnosti nastave Hrvatskog jezika u školama te poticanju kulture čitanja i stjecanja znanja kod učenika.

Televizijski prilog snimljen je u knjižnici naše škole, mjestu koje okuplja učenike u velikom broju i otvara vrata svijeta knjige mladim čitateljima.


Troja za petaše

U ponedjeljak, 3. prosinca 2018. je Povijesna grupa petih razreda naše škole, predvođena prof. Aleksandrom Franjićem, posjetila Gradsku knjižnicu Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju. Povod su bili predavanje i radionica o Troji. Predavačica i voditeljica radionice je bila profesorica Kristina Škaler iz Srednje tehničke strojarske škole Fausta Vrančića. Izrađivali smo modele trojanskog konja te malenim katapultima gađali maketu zidina Troje. Bilo je vrlo poučno jer smo naučili nešto više o Troji, a sama radionica je bila vrlo zabavna. Posjet Gradskoj knjižnici je organizirala naša školska knjižničarka, prof. Ana Domović.

Magdalena Jambrošić, 5.a


Književni susret - Dubravko Jelačić Bužimski

U srijedu, 28. studenog 2018., u školskoj knjižnici ugostili smo književnika Dubravka Jelačića Bužimskog. On je učenicima sedmih razreda pričao o svom književnom stvaralaštvu te radu na televiziji i u kazalištu. Naime, autor lektirnih knjiga Sportski život letećeg Martina i Balkanska mafija niz godina je bio urednik i scenarist Dramskog programa HRT-a. Iz tog vremena potiču i zabavne anegdote o poznatim glumcima koje je upoznao, a koje je s nama podijelio.

Također, ispričao je i neobičnu priču o svojim umjetničkim počecima kad je uredniku, koji je trebao objaviti njegov prvi književni uradak, na razgovor došao – bos.

Rado je odgovarao na dječja pitanja te se i nakon susreta još neko vrijeme družio s djecom.

Sve u svemu, književni susret koji će nam ostati u lijepom sjećanju.

Intervju: Dubravko Jelačić Bužimski

 

Koje Vam je Vaše djelo omiljeno i zašto?
Omiljeno mi je djelo „Sportski život letećeg Martina“ zato što sam tu knjigu napisao dok sam bio mlad. To mi je prva knjiga za mlade i imam najljepše uspomene na tu knjigu.
 
Što ili tko Vam je poticaj za stvaranje književnog djela, odnosno vaša motivacija?
Inspiraciju čovjek može naći bilo gdje.
 
Koje se Vaše djelo za mlade najviše proslavilo po Vašem mišljenju?
Po mojem mišljenu najviše se proslavilo djelo Sportski život letećeg Martina.
 
Koju vrstu književnih djela najviše pišete i zašto baš tu vrstu?
Prvo sam pisao samo drame, ali sada pišem i romane. Prvu dramu koju sam napisao izvodili su dva jako poznata glumca tih vremena u kazalištu. Bila mi je velika čast i jako sam bio sretan i počašćen.
 
Dok pišete knjige dajete li nekim likovima osobine nekog Vašeg prijatelja ili nekog znanca?
Naravno! No, ne baš svaki put. Jednom sam susreo jednog čovjeka u gradu i on me zapravo motivirao da napišem knjigu Balkanska mafija.
 
Zbog čega ste odlučili pisati knjige?
Jednostavno sam počeo. Svidjelo mi se i onda sam nastavio. Studirao sam pravo i diplomirao, a onda sam počeo studirati književnost. Književnost nisam diplomirao, a na kraju sam se pola svoga života bavio književnošću.
 


Izvješće o posjetu učenika drugih razreda GK I.B.Mažuranić

U petak, 18.05.2018. od 09.30 do 10.15 sati 2. A i B razredi naše škole bili su u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju, Laurenčićeva 8 gdje su prisustvovali predavanju Koraljke Milun koja im je tom prilikom predstavila svoju knjigu Zmaj Škakljaj – priča o prijateljstvu na vrlo zanimljiv i djeci pristupačan način. Nakon kratkog izlaganja, uslijedila je radionica za učenike prilikom čega su crtali Zmaja Škakljaja i Mrava Sviralicu te pjevali pjesmicu o Zmaju Škakljaju.

Organizatorica posjeta Gradskoj knjižnici je školska bibliotekarka, profesorica Ana Domović.


Noć knjige u Borovju

Noć knjige je manifestacija koja se održava već sedmu godinu 23. travnja  povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

U našoj školi obilježili smo je predavanjem i radionicom na temu hrvatske kulturne nematerijalne baštine koje je organizirala školska knjižničarka prof. Ana Domović. Predavanja je u školskoj knjižnici za učenike sedmih i osmih razreda održala dr. sc. Mirela Hrovatin, kulturna antropologinja i viša savjetnica u Ministarstvu kulture RH. Slušatelji su imali priliku doznati što je sve u Hrvatskoj na UNESCO listi kulturne i prirodne baštine te koja su kulturna dobra na listi nematerijalne kulturne baštine. Predavačica se posebno osvrnula na vrijednost starih spisa te prvih tiskanih knjiga – inkunabula kao pokretne kulturne baštine. Nakon predavanja učenici su imali priliku pokazati svoju kreativnost i vještinu izrađujući cvjetne ukrase od krep papira kakvi su se tradicionalno izrađivali u našim krajevima.

Ovim zanimljivim događajem smo ujedno obilježili i Europsku godinu kulturne baštine kakvom je proglašena 2018. godina.


Književni susret s Miroslavom Šašićem

Učenici trećih razreda upoznali su književnika i profesora povijesti Miroslava Šašića. Tijekom susreta u GK Ivane Brlić Mažuranić g.Šašić predstavio je svoju slikovnicu "Moj Zagreb". Nakon slušanja priče i razgovora o povijesti grada Zagreba, svi učenici su sudjelovali u kvizu na kojem su pokazali svoje znanje, stečeno u nastavi Prirode i društva.


Književni susret s Jadrankom Bitencom

Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika koji se obilježava svake godine 21. veljače, u našoj školskoj knjižnici održan je susret učenika petih i šestih razreda s književnikom Jadrankom Bitencom. Susret je organizirala školska knjižničarka prof. Ana Domović.

Pisac, čiji je roman Twist na bazenu dio školske lektire šestog razreda, predstavio se djeci na zabavan, ali i emotivan način. Tako smo saznali da u tom romanu ima dosta autobiografskih elemenata od kojih su neki komični, a neki potresni. Govorio je tako o svojim obiteljskim prilikama, školskim danima, školovanju za avijatičara te o tome kako je ljubav prema književnosti ipak prevladala. Naime, nakon završenog studija komparativne književnosti, radio je kao nastavnik hrvatskog jezika dok se potpuno nije posvetio pisanju.

Nakon niza romana za djecu i odrasle, posebno je ponosan na to što je njegova kći Lana (koja je junakinja njegovog romana Lana, godina mačke), nastavila obiteljsku tradiciju pisanja.


Književni susret s Brankom Primorac

Književni susret 4.-ih razreda u Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažranić s književnicom Brankom Primorac i promocija njene knjige Moj brat živi u kompjuteru održan u petak, 09.02.2018.

 


Književni susret s Bojanom Meandžijom - sjećanje na Vukovar

Samo smo željeli biti djeca…

Povodom Dana sjećanja na Vukovar u našoj školskoj knjižnici je 9. listopada upriličen susret s književnicom Bojanom Meandžijom s učenicima sedmih i osmih razreda.

Izbor ove književnice nije slučajan; njen autobiografski roman bavi se Domovinskim ratom iz perspektive djeteta. Napisala ga je sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa dok su granate razarale njen rodni Karlovac.

Ova dirljiva priča je prezentirana na jednako dirljiv način; autoričino izlaganje pratila je prezentacija s fotografijama njenog djetinjstva te tužnim kadrovima razorenog grada.

Autorica nam je vjerno dočarala ozračje u kojem započinje radnja romana, a to je početak ljetnih praznika 1991. godine. Nakon toga više ništa neće biti isto. Godine odrastanja koje su trebale biti bezbrižne, obilježit će alarmi opće opasnosti, neudobna skloništa, neizvjesnost pa i glad. No ako je nešto dobro proizašlo iz toga, onda je to svakako spoznaja da je svaki trenutak života dragocjen i da se sve nedaće podnose lakše uz brigu i ljubav roditelja.

Završetak susreta je također bio posebno dojmljiv; spisateljica  nam je prezentirala auditivne snimke koje je napravila u to vrijeme. U jednoj od njih je i veličanstveni trenutak kad velika grupa ljudi na ulici pjeva, a čuje se i zvuk sirene koji objavljuje kraj posljednje opće opasnosti.

Rat je gotov!

Bojana Meandžija napisala je svoj autobiografski roman pod naslovom Trči! Ne čekaj me... sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prve rečenice romana zapisivala je u sitnim, noćnim satima na drvenim letvicama drvarnice dok su tišinu narušavale detonacije granata. Zapisi na letvicama, unatoč odmaklom vremenu, stoje i danas.

Ovo je priča o odrastanju mlade osobe u uvjetima u kojima je svaki trenutak života posebno dragocjen, no okružena brigom i ljubavlju svojih roditelja i cijele obitelji djevojčica dolazi do spoznaje da na ovom, često okrutnom svijetu, uvijek ima ljudi koji znaju pružiti ruku kad je to najpotrebnije.


Mala škola glagoljice

U petak, 12.05.2017. od 10.00 do 11.30 sati 3. A i B razredi sa svojim učiteljicama naše škole bili su u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju, gdje je za njih bilo organizirano predavanje i radionica Mala škola glagoljice. Predavač i voditelj radionice je gospodin Damir Kremenić, etnolog.

Organizatorica posjeta Gradskoj knjižnici je školska bibliotekarka, profesorica Ana Domović i knjižničarka Gradske knjižnice Ivane Brlić Mažuranić, gospođa Sanja Vlahović, dipl. biblio.


Četvrtaši u Gradskoj knjižnici o vodama

U utorak, 21.03.2017. od 09.30 do 10.15 sati 4. A i B razredi naše škole su posjetili Gradsku knjižnicu Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju, Laurenčićeva 8 gdje su prisustvovali predavanju gospođe Branke Beović, dipl. ing. građ. iz Hrvatske vodoprivrede na temu O vodama grada Zagreba. Tim predavanjem obilježili smo Svjetski dan voda 22.03.2017. i Eko-projektni tjedan OŠ Borovje koji se obilježava od 20.-24.03.2017. Predavanje je bilo popraćeno Power point prezentacijom. Učenici su s pažnjom pratili ovo interesantno predavanje. Organizatorice predavanja su Gordana Komerički - knjižničarka Gradske knjižnice Ivane Brlić Mažuranić i školska knjižničarka, profesorica, Ana Domović.


Književni susret s Nadom Mihaljević

U utorak, 28.02.2017. svi drugi razredi naše škole bila su u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju na književnom susretu s Nadom Mihaljević koja je tom prilikom predstavila svoju knjigu Anđeo plišanih igračaka.

Susret su organizirale Sanja Vlahović - knjižničarka u Gradskoj knjižnici i Ana Domović - naša školska knjižničarka.


Izvješće s književnog susreta s Hrvojem Kovačevićem

IZVJEŠĆE S KNJIŽEVNOG SUSRETA S HRVOJEM KOVAČEVIĆEM

U četvrtak, 16. veljače 2017. u našoj školskoj knjižnici održan je susret književnika Hrvoja Kovačevića s učenicima 4. a i b razreda u čijoj lektiri je nazočan svojim djelima.

Najprije je pisac govorio o svojem životu, književnom i privatnom. Zatim je s učenicima razgovarao o svojim djelima. Ali ne samo o onima koja su već napisana, nego i onima koja su u nastanku. Na kraju književnog susreta književnik je potpisivao knjige učenicima koji su ih donijeli. Ozračje susreta je bilo ugodno, a cijeli susret vrlo zanimljiv.

Književni susret je upriličen povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinskog  jezika (21. veljače), a organizirala ga je naša školska knjižničarka prof. Ana Domović.

Irma Aganović, 6. a


Razgovor s Hrvojem Kovačevićem

Volite li pisati knjige ?

Volim pisati knjige , mislim da je pisanje knjiga isto kao i čitanje knjiga. Kao što vi volite čitati knjige, tako ih i ja volim pisati.

Kakve knjige najčešće pišete ?

 Najčešće pišem kriminalističke romane, romane s misterijom i horor romane.

Zašto vam je često u naslovu riječ „tajna“?

Zato ja  pišem za vas,  ne za sebe. To vam daje poticaj za čitanje djela. Kada vi na polici vidite knjigu s naslovom „Tajna…“ ,  dobivate poticaj da ju pročitate tj. djeluje vam zanimljivo i onda ju jednostavno morate pročitati.

Koje vam je najdraže vaše djelo ?

Svako moje djelo mi je najdraže. Svaki put kad ga pročitam bude genijalno, ali s vremenom moram  napisati novo.

Jesu li likovi iz vaših djela stvarni?

Jesu. Ali, naravno, moram im promijeniti ime.

Pišete li samo knjige za djecu ili i za odrasle?

Pišem podjednako iako mi je možda draže kad mi djela nisu „predjetinjasta“, nego više za starije uzraste.

 

Rafaela Radaković i Lucia Tomičić, 6.a


Sonja Zubović u prvim razredima

U utorak, 18. listopada, našu školu je posjetila književnica i školska knjižničarka Sonja Zubović.

Tom prigodom je u našoj školskoj knjižnici organiziran književni susret za učenike prvih razreda. Književnica je djecu jako dobro animirala čitajući svoju lektirnu slikovnicu Kako se gleda abeceda. Učenici su pogađali slova, a pred kraj susreta su pjevali i plesali uz CD koji se nalazi u navedenoj slikovnici. Tijekom cijelog susreta vladalo je dobro raspoloženje i svi nazočni su se nakon susreta vratili razdragani u svoje razrede.

Ovaj književni susret je organizirala naša školska knjižničarka, profesorica Ana Domović u suradnji s izdavačkom kućom Alfa.


Četvrtaši u Gradskoj knjižnici

U petak 21.listopada održano je predavanje za učenike četvrtih razreda u Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju  na temu 100 godina Priča iz davnina Ivane Brlić Mažuranić.  Predavačica je bila profesorica Ivana Bašić iz Balans centra za logopedagogiju i biblioterapiju. Ona je učenicima prikazivala pojedine priče kroz osnovne teme, motive i likove pripovjedajući ulomke iz Priča iz davnina.


Trećaši u Gradskoj knjižnici

Učenici 3.-ih razreda boravili su u posjetu Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju u petak, 20.05.2016.

Održano je predavanje, kao i radionica mr.sc. Nike Dolenc, dipl.oecc. - voditeljice informativnog centra Javne ustanove Maksimir, na temu "Tragovi oko nas". Učenici su se upoznali s raznolikom i visokovrijednom kulturnom, povijesnom i prirodnom baštinom parka Maksimir koja se njeguje stoljećima. Ovom radionicom i predavanjem smo obilježili Dan Grada Zagreba. Organizatorica ovog posjeta 3-ih razreda IBM je školska knjižničarka, profesorica Ana Domović

 


Književni susreti s Tomislavom Baranom

IZVJEŠĆE S KNJIŽEVNOG SUSRETA S TOMISLAVOM BARANOM U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI OŠ BOROVJE

Video prikaz je dostupan na http://os-borovje-zg.skole.hr/nastava/projekti/ostali_projekti/10_godina_kole

Povodom obilježavanja Dana škole i proslave naše 10. obljetnice u školskoj knjižnici upriličen je književni susret s Tomislavom Baranom, piscem i spikerom Hrvatskog radija te njegovom dvanaestogodišnjom kćeri Anom. Književni susret je organiziran za četvrte razrede.

Na književnom susretu, pisac je predstavio svoju knjigu „Zabundane priče“ (posvećenu njegovoj kćeri Ani) u neposrednom kontaktu s učenicima, a priče je čitala kći Ana.

Kontakt je bio spontan i topao tako da je atmosfera na samom susretu bila vrlo ugodna.

Zahvaljujemo našoj školskoj knjižničarki prof. Ani Domović na organizaciji još jednog upečatljivog književnog susreta.

Irma Aganović, 5. a


INTERVJU S TOMISLAVOM BARANOM

       1. Koja su Vaša najpoznatija djela?

           „Zabundane priče“, „Šumaste priče“, „Šumaste pjesme“ i „Radosne priče“. Ukupno četiri objavljena djela, a mnoga su još u pripremi.

       2.  Koja vam je najdraža knjiga koju ste napisali?

             Sve su mi drage, svaka na svoj način, svaka ima svoju bit i čar.

       3.  Na kojemu ste radiju spiker?

             Spiker sam na Hrvatskome radiju.

       4. Pišete li knjige za djecu ili odrasle?

             Pišem knjige za djecu jer ih to uveseljava, kao i moju kćer Anu.

       5. Je li vam draže biti spiker ili pisac?

             Sve je lijepo, svako od tih zanimanja je posebno na svoj način.

        6. S koliko ste godina postali spiker?

          S 25 godina, nakon fakulteta.

        7. Je li vas od djetinjstva zanimalo pisanje knjiga?

          Više me zanimalo čitanje, ali oduvjek su me zanimale knjige.

        8. Kome ste posvetili svoje knjige?

          Kćeri Ani i svoj djeci koja cijene i vole knjige.

      9. Što vam je bio poticaj da počnete pisati knjige?

          Kći Ana, jer je kao mala tražila da joj pričam priče. Kada nisam više imao što ispričati, počeo sam izmišljati priče. Onda sam jednog dana odlučio početi pisati priče za djecu, a osobito za moju malu Anu.

                                                       

                                                         Anja Martinović, 5.a


Književni susreti sa Sonjom Smolec

Dana 16. 2. 2016. 7. b razred posjetio je Knjižnicu Savica u pratnji razrednice Lade Ledić. Tamo je bio upriličen književni susret sa spisateljicom Sonjom Smolec. Predstavila nam je svoj roman „Djevojčica s ružičastim naočalama” koji je namijenjen našem uzrastu. Neki od nas već su bili upoznati s njezinim romanima za djecu i mlade (Laura, Ana K., Petra i Marko), tako da smo sudjelovali u zanimljivom razgovoru i uputili ostatak razreda u sadržaje tih romana. Svi smo se mogli poistovjetiti s likovima i događajima u kojima su se našli. Bez obzira na kišni dan, lijepo smo se zabavili.

Laura Radeljić, 7. b 

    


Književni susret učenika 4.a, b i c razreda sa Sonjom Smolec odigrao se 3.ožujka u Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mauranić u Folnegovićevom naselju. Organizatorica je školska knjižničarka, prof. A.Domović.


 

KNJIŽEVNI SUSRET - NEVENKA VIDEK

U utorak, 17.11. 2015., učenici 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Lidijom Gradečki i Biserkom Šimunić te logopedinjom Ivanom Mravinac Podnar posjetili su Gradsku knjižnicu Ivane Brlić – Mažuranić. Povodom Mjeseca knjige upoznali su se s književnicom Nevenkom Videk i njezinim književnim djelima.

Nakon susreta, književnica Nevenka Videk je napisala pjesmu učenicima 2.a i b razreda. Prenosimo je u cijelosti:

 

Susret učenika Osnovne škole Borovje

s pisateljicom Nevenkom Videk

u Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić

17. studenoga 2015.

 

Pisateljica Pisma iz Zelengrada

Nevenka Videk

ovih je dana

u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić

bila.

Djeca drugih razreda

Osnovne škole Borovje

srdačno su je u knjižnici ugostila.

Zadivljena s učenicima

koje je tamo susrela

svima je u gradu

novosti prenijela.

O susretu tom ovo je rekla:

― U knjižnici toj

mnogo sam dobre djece

zatekla.

Često dolaze iz škole

jer čitati vole,

a i zadaće pišu vrijedno

i rado pričaju i pjevaju,

čudo jedno!

Onako nejaki i mali

veselo su zapjevali

prelijepe pjesme dvije,

koje moje pjesničko uho

nikad još čulo nije!

A jako su i radoznali

i zapitkivali me svašta.

Rekli su da im je

vrlo bujna mašta,

pa i oni crtaju,

pjevaju i pišu,

a reći ću i to

da znate:

knjige čitaju i pišu

i njihove mame i tate!

Zamislite

kakva je to književna sila!

Eto, s takvom sam djecom

na književnom susretu bila! ―

 

―I vidjeh još da učenici

ove škole

svi prirodu cijene i vole.

I od srca se radujem

što toliko već znadu

o Zelengradu

i tako maleni

u prijateljstvu s prirodom žive

i njezinim se ljepotama dive!

Zato ću posvuda o njima pričati

i neka svatko zna

kako su dobra djeca ta

i koliko radosti i vedrine

na njihovim licima sja! ―

 

P. S.

Sve učenike, učiteljice

i djelatnice Knjižnice

srdačno pozdravlja

pisateljica

 

Nevenka Videk


Književni susret - Željka Horvat Vukelja

Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica. Naša knjižnjičarka je pozvala spisateljicu i urednicu "Modre laste", autoricu velikog broja priča i igrokaza, od kojih su neki naslovi uvršteni u školsku lektiru.

Književni susret je organiziran za sve učenike prvih razreda u našoj školskoj knjižnici.

U privitku se nalazi izvješće učenika M.M., člana novinarske skupine.

 

Priloženi dokumenti:
Knjizevni susret s Zeljkom V.docx


 

KNJIŽEVNI SUSRET - MAJA BRAJKO LIVAKOVIĆ

U srijedu, 25.02.2015. u našoj školi održan je književni susret sa spisateljicom Majom Brajko-Livaković. Tim povodom književnica je pričala o svojim knjigama navodeći da je u pisanju nadahnjuje svijet u kojem živimo. Govorila je o problemu ovisnosti o drogi današnje mlade generacije te drugim sličnim problemima koje su česta tema u njezinim djelima.

Ovim događajem u našoj školi obilježili smo Međunarodni dan materinskog jezika, a sam književni susret je organizirala školska bibliotekarka, profesorica Ana Domović.

Ruta Špirić, 5. b

 


KNJIŽEVNI SUSRET - BRANKA PRIMORAC

Obilježili smo  Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni dan školskih knjižnica.

Dana 27. listopada 2014. godine održao se književni susret sa spisateljicom Brankom Primorac. Gospođa Primorac je prezentirala svoju knjigu Maturalac. Spisateljica je govorila o postanku te knjige. Pričala je o svom životu,  kako je ta knjiga nastala, kako su nastali likovi, te je odgovarala na pitanja koja su joj postavljali učenici sedmih razreda. ( Iva Rajh, 5.b )

 


KNJIŽEVNI SUSRET - ŽELJKA HORVAT VUKELJA


KNJIŽEVNI SUSRET - SILVIJA ŠESTO

U četvrtak, 27.veljače održan je književni susret 4.a i b razreda s književnicom Silvijom Šesto u Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić u organizaciji knjižničarke naše škole.


KNJIŽEVNI SUSRET - MIRJANA GAURA

Književni susret s Mirjanom Gaurom organiziran je za učenike 2.a,b i c razreda

u Gradskoj knjižnici Ivane Brlić Mažuranić 11.listopada 2013.


POSJET MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Mladi knjižničari posjetili su Muzej za umjetnost i obrt

3.svibnja 2013.

On se nalazi na Trgu maršala Tita 10 u Zagrebu.

Obišli smo ga uz stručno vodstvo kustosice koja nam je sve lijepo objašnjavala.

Najzanimljivije su nam bile balske haljine i satovi.

Posjet Muzeju, u kojem ima toliko lijepih i zanimljivih stvari, organizirala je školska knjižničarka, prof.Ana Domović . (L.M.)

 


KNJIŽEVNI SUSRET - BOŽIDAR PROSENJAK

U srijedu, 20. veljače 2013.,u našoj knjižnici se održao zanimljiv književni susret s piscem Božidarom Prosenjakom. Susretu su prisustvovali  većinom učenici viših razreda jer je njegovo najpoznatije djelo, roman „Divlji konj“ , lektira za sedmi razred. Naši novinari su napravili intervju s književnikom koji ćete imati prilike pročitati u školskom listu. Pisac nam je ispričao nekoliko anegdota iz svoga života dotaknuvši se tema kao što su njegovi literarni početci, ljubav i odanost. Nakon toga  smo mu postavljali pitanja na koja je pisac strpljivo i duhovito odgovarao.

Zahvaljujemo organizatorici susreta profesorici Ani Domović i piscu na ugodnome susretu. (A.DŽ.)

 


Susret s književnicom Sanjom Polak

Našu školu je u utorak, 23. listopada 2012.god. posjetila književnica Sanja Polak.

Ona je i urednica časopisa za mlade Prvi izbor, a uz to je napisala i veliki broj knjiga za djecu i mlade. Najpoznatije su knjige o pustolovinama Pauline P., a napisala je Dnevnik Pauline P., Drugi dnevnik Pauline P., Pobuna Pauline P., Mali Jan ima plan, Petrica pričalica i Dnevnik dobrih anđela. Ljubazna književnica je na susretu pričala o svojim djelima, čitala iz njih i odgovarala na pitanja učenika. Rekla je kako je na književnim susretima znala pitati djecu što znači biti dobar, ali ona najčešće nisu imala odgovor na to. To ju je potaknulo da napiše Dnevnik dobrih anđela. Naglasila je da je čitanje jako važno, pogotovo za djecu i da joj je to bio glavni motiv da počne pisati za njih.

Organizatorica književnog susreta je školska bibliotekarka, prof. Ana Domović. (K.Š.)

 


POSJET MUZEJU

      Muzej grada Zagreba posjetili su

Mladi knjižničari s knjižničarkom 20.04.2012.

Razgledali su stalni postav muzeja i izložbu „Kućanski poslovi“.


KNJIŽEVNI SUSRET - ZORAN PONGRAŠIĆ

Dana, 15.02.2012. našu školsku knjižnicu posjetio je književnik Zoran Pongrašić. Posjet je organizirala školska bibliotekarka, profesorica Ana Domović.

Književnik nam je pričao zašto on ne voli bajke i čitao ulomke nekih svojih romana. U kratkom intervjuu odgovorio nam je da on misli da je njegova najpoznatija knjiga „Mama je kriva za sve“. Književnik se počeo baviti književnošću kada se njegov bend raspao i nije se imao čime baviti. Najdraža nagrada mu je „Nagrada Grigora Viteza“ koja mu je ujedno i prva. On već planira novi roman. Napisao je 15 do 20 knjiga. Književnik ne voli nastavke, ali je ipak popustio i nakon „Mama je kriva za sve“ napisao i „Ovaj put je kriv tata“.  (P.F., M.G).


 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Borovje Zagreb / Davora Zbiljskog 7, HR-10000 Zagreb / os-borovje-zg.skole.hr / ured@os-borovje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju