preskoči na sadržaj

Osnovna škola Borovje Zagreb

 > Kuhinja
Školska shema - aktivnosti

U studenom 2018. g. Škola se javila na Javni poziv za sudjelovanje u provođenju aktivnosti pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Povjerenstvo za odabir škola za provedbu pratećih obrazovnih mjera u sklopu Školske sheme 2018./2019. ponovo je odabralo našu Školu za provođenje svojih aktivnosti.

Prošlih godina osvojili smo voćne sadnice, vrtni alat, opremu za održavanje vrta, zemlju, gnojivo, komposter, a ove godine predavanja.

Edukaciju o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i borbi protiv rasipanja hrabe održali su predavači iz Ministarstva poljoprivrede.

Učenici drugih i trećih razreda predavanje su odslušali 24. svibnja 2019. u sklopu aktivnosti povodom obilježavanja Dana škole i obnove statusa Eko-škole.

ravnateljica


 

ŠKOLSKA SHEMA

 

Nakon Sheme školskog voća i Programa svježeg mlijeka u školama, ove školske godine, 2017./2018., naša se škola uključila u novi program Europske unije, Školska shema.

Školska shema provodi se u svim državama članicama Europske unije.

Cilj programa je usvajanje pravilnih prehrambenih navika, smanjenje unosa masti, šećera i soli, smanjenje rasipanja hrane i zaštita okoliša.

Korisnici programa su svi učenici osnovne škole bez obzira jesu li ili nisu korisnici školske kuhinje.

Učenicima se jednom tjedno, tijekom nastavnih tjedana školske godine, osigurava konzumacija svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda te konzumacija sezonskog voća i povrća.

Mlijeko će se posluživati utorkom kao mliječni obrok, užina ili napitak uz obrok u pretpakiranom ili nepretpakiranom obliku, samo za učenike razredne nastave.

Voće će se učenicima predmetne nastave servirati srijedom u školskoj blagovaonici, a učenicima razredne nastave voće će se donositi u učionice.

Dobavljač mlijeka u našoj školi je Vindija, a voća Agrodalm.

Prehrambena industrija Vindija d.d. i Agrodalm d.o.o. odobreni su kao dobavljači od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te ispunjavaju sve uvjete propisane Pravilnikom o provedbi Školske sheme.

ravnateljica

mr.sc. Branka Štefok Bojadžija

 

PROGRAM SVJEŽEG MLIJEKA U ŠKOLAMA

 

Nakon dobivene suglasnosti roditelja, školske godine 2016./2017. naša se škola uključila u program Europske unije „Program mlijeka u školama“.

Korisnici programa su svi učenici razredne nastave odnosno prva četiri razreda. Njima se jednom tjedno tijekom nastavnih tjedana školske godine osigurava konzumacija svježeg mlijeka u količini od 0,20 do 0,25 L.

Mlijeko će se posluživati utorkom kao mliječni obrok, užina ili napitak uz obrok u pretpakiranom ili nepretpakiranom obliku.

Mlijeko iz programa nije predviđeno za pripremu toplih obroka kod kojih je mlijeko potrebno prokuhavati (npr. griz) odnosno mlijeko se smije podgrijavati (npr. za kakao, toplu čokoladu…) i koristiti u pripremi hladnih obroka (mlijeko sa žitaricama).

Cilj programa je razvitak svijesti o važnosti zdrave, uravnotežene i pravilne prehrane.

Dobavljač mlijeka u našoj školi je Vindija.

Prehrambena industrija Vindija d.d. odobrena je kao dobavljač od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te ispunjava sve uvjete propisane Pravilnikom o provedbi mlijeka u školama i Zakonom o poljoprivredi.

 

PROJEKT Shema školskog voća

 

Republika Hrvatska po principima Europske unije od 2013. godine provodi Shemu školskog voća kao mjeru

koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole.

 

Osnovni ciljevi su promoviranje i oblikovanje zdravih prehrambenih navika školske djece te razine svijesti o važnosti

voća i povrća u pravilnoj prehrani.

 

U okviru Sheme školskog voća  nudi će se kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane,

kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

 

Naša škola pridružila se Shemi i provodi je svake srijede.

 

Informacije o projektu možete potražiti na poveznicama u prilogu.


 


CMS za škole logo
Osnovna škola Borovje Zagreb / Davora Zbiljskog 7, HR-10000 Zagreb / os-borovje-zg.skole.hr / ured@os-borovje-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju